Gigaberuházás a Tisza-tavon

Kategória: 

A Tisza-tó csaknem 40 éves fennállásának legnagyobb beruházása fejeződött be. A több mint 6 milliárd forintos fejlesztés évtizedekre megteremti a korszerű vízgazdálkodás feltételeit a térségben – hangzott el a Kossuth Rádió Hajnal-táj című műsorában.


 

Hónapokkal ezelőtt nyitották meg a zsilipet és üzemelték be a hallépcsőt Kiskörén. 700 millió forintból alakították ki az 1300 méter hosszú ökológiai folyosót a duzzasztómű mellett. Ez a vízi folyosó a Tisza-tavat köti össze az alsó folyószakasszal, és folyamatosan átjárhatóságot biztosít a halaknak – mutatta be a fejlesztést Fejes Lőrinc szakaszmérnök.

A 6,5 milliárd forintos beruházás egyébként már befejeződött, hosszú távon biztosították általa a tározó öblítőrendszerének hatékony működését – mondta Lovas Attila, a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság vezetője. A Tisza-tó üzemeltetése vízgazdálkodási szempontból így biztosabb lett, és ezek a fejlesztések a belső közlekedés turisztikai hasznosítását is segítik. Kotrással közel egymillió köbméter földet mozgattak meg, de ennél jóval nagyobb munkára lenne szükség, vagyis a további rekonstrukcióra még kellene forrásokat találni – tette hozzá.

Maradt még teendő – mondta Somlyódy Balázs országos vízügyi főigazgató. Elkészült egy szakpolitikai stratégia, mely fölvázolja a teendőket, figyelembe véve a 2020-ig fölhasználható uniós forrásokat. A Tisza-tó komplex, többfunkciós víztározó. Nemcsak rekreációs és turisztikai célokat szolgál, hanem három megyét érintően az egész térség vízellátását, ökológiai vízigényeit is kiszolgálja a hozzá kapcsolódó vízgazdálkodási rendszeren keresztül. A vízügynek számos stratégiája létezik, de ez az első, mely szakpolitikai stratégia, ami azt jelenti, hogy a kormány döntése alapján az ágazatnak ezt a dokumentumot el kell készítenie és a kormány elé kell terjesztenie. A dokumentumban meg kell határozni a vízügyi célokat és az ehhez szükséges eszközöket, hogy a víziók megvalósuljanak és a vízügy ténylegesen a társadalmi igényeket szolgálja – hangoztatta a főigazgató. 2020-ig 300 milliárd forint áll rendelkezésre vízügyi célokra. Ebből 200 milliárd forint árvízvédelemre használható fel.

forrás: mti.hu

fotó: MTI-fotó: Mészáros János