Fotogrammetria a korallzátonyok feltérképezéséhez - 3D modellek készítése

Címkék: 

Először fordul elő, hogy tengerkutatók egy csapata fotogrammetriát használ a korallzátonyok teljes szakaszainak rögzítéséhez és nagy részletességű 3D modellezéséhez. Ez lehetővé teszi annak pontos mérését és megfigyelését, az idő teltével hogyan változnak ezek az értékes biológiai organizmusok.

A Hawaii-szigetek Molokai szigetének Kalaupapa félszigetén állomásozó csapatnak ezt a teljesítményt lényegében egy víz alatti digitális kamera és az Autodesk ReCap

A munkafolyamat jelentős fejlődést eredményez a korallok felületi területének – vagyis a korall élő részének – mérésére korábban használt módszerekhez képest. Mivel a korallok háromdimenziós élőlények, a felületi területük kiszámítására tett korábbi erőfeszítések időigényesek voltak, sok munkával jártak, és csupán a kétdimenziós területük alapján történtek.

 „Az Autodesk ReCap egy sérülést nem okozó, nagyon pontos és látványos módszert ad a kezünkbe annak megfigyelésére, hogyan növekednek a korallzátonyok az idő teltével” – mondja Sly Lee tengerkutató, a The Hydrous non-profit szervezet alapítója. „A nagy felbontású 3D modellek megkönnyítik a növekedés, a fizikai hatások, a betegségek és a kifehéredés megtekintését és figyelését. Ez forradalmasítja a korallzátonyokkal foglalkozó tudományágat és az oktatást.”

Az innovatív munkafolyamat sok korallzátony-kutató figyelmét keltette fel világszerte:

"Ez a technológia lehetővé teszi számunkra, hogy korábban elérhetetlen mértékben értsük meg a korallzátonyok változatosságát és egészségi állapotát, így megőrizhetjük azokat, mielőtt teljesen kipusztulnának.” – mondja Alan Friedlander, Ph.D., a National Geographic Society Pristine Seas projektjének vezető kutatója.

„A (korall)modellek elképesztőek. Sok olyan területet tudok elképzelni, ahol jól jöhetnek az ilyen nagy felbontású modellek. Nekünk egy sérülést nem okozó módszerre van szükségünk a korallok felületi területének és térfogatának pontos méréséhez. Úgy gondolom, ebből elképesztően látványos modelleket készíthetnénk, és az emberek számára egyértelművé válna, hogy milyen fantasztikusak a korallok” – mondja Ruth D. Gates, Ph.D., a Hawaii Tengerbiológiai Intézet munkatársa.

Kulcsszerepet játszik a Föld ökoszisztémájában és gazdaságában

Egy korallzátony – tudományos kifejezéssel élve – elég nagy dolog.

Az óceánok fenekének kevesebb mint 0,1%-át borítják, mégis az összes létező tengeri faj 25%-ának adnak otthont, ezzel a Föld legváltozatosabb és legértékesebb ökoszisztémái közé tartoznak. A biológiai gazdagság mellett a zátonyok évente közel 375 milliárd dollár értékű gazdasági és környezeti szolgáltatást „nyújtanak”, támogatva a helyi halászatot, turizmust és a búvárkodáshoz kapcsolódó iparágakat.

A korallzátonyok emellett megvédik a partvonalat az erős áramlatoktól és hullámoktól azzal, hogy lelassítják a vizet, mielőtt az a partra érne. A korlátzátonyok – ahogy nevük is mutatja – határvonalat képeznek képeznek az óceán és a part között.

Purpose from The Hydrous on Vimeo.

Annak ellenére, hogy igazán gyönyörűek és gazdaságilag felbecsülhetetlenek, a korallzátonyokat világszerte számos kedvezőtlen hatás éri, például a kifehéredés, a tenger felszíni hőmérsékletének emelkedése, a túlhalászat, és az óceánok elsavasodása – hogy csak néhányat említsünk. Manapság számos kutató szerint nagyon is lehetséges, hogy 100 éven belül elpusztul az összes kemény korall. A korallok születésének és pusztulásának körforgása természetes folyamat, amit az elmúlt évezredben is dokumentáltak. Az igazán riasztó dolog a klíma és az óceánok változásának gyors üteme. Ez az új technológia olyan erőteljes eszköz a kutatók és az oktatók kezében a korallzátonyok megfigyeléséhez és az oktatáshoz, amely eddig elérhetetlen adatokat, látványt és tapasztalatokat szolgáltat.

Szeretne saját korallokat nyomtatni?  Töltse le ezeket a 3D nyomtatásra kész modelleket, és készítse el saját korallzátonyát. (link ide: https://autodesk.app.box.com/s/5mhbx22byy0zc6qbp1b6)

forrás: Autodesk blog

A videó és a képek a The Hydrous cég tulajdona.

További, az Autodesk megoldásokkal kapcsolatos hírek, események, szakmai anyagok, esettanulmányok, tippek és trükkök valamint események és pályázatok bemutatása és ismertetése az Autodesk közösségi portálján, a http://www.autodeskforum.hu weboldalon.