Főkert - elégedettségi vizsgálat Vérmező

Címkék: 

A parkok fenntartására fordított összegek optimálisabb felhasználásához elengedhetetlen a lakosság elégedettségének, igényeinek felmérése. Közszolgáltatási Szerződésük értelmében évente két helyszínen végez a Főkert Zrt. a kezelésükben levő meghatározó, nagy látogatottságú közparkban felmérést. Vérmező

Budapest közterületeinek megítélése szempontjából a kiemelt zöldterületek, közparkok, játszóterek állapota meghatározó jelentőségű. A közcélú zöldterületek környezetvédelmi, idegenforgalmi szerepe jelentős mértékben felértékelődött. A közterületek szociális jelentősége ugrásszerűen megnőtt az utóbbi években. A parkok fenntartására fordított összegek optimálisabb felhasználásához elengedhetetlen a lakosság elégedettségének, igényeinek felmérése. Közszolgáltatási Szerződésük értelmében évente két helyszínen végez a Főkert Zrt. - tavaly a Vérmezőn valamint az II. János Pál téren - a kezelésükben levő meghatározó, nagy látogatottságú közparkban felmérést.
 
FŐBB EREDMÉNYEK
 
A Vérmezőt alapvetően a környékbeli lakosok használják napi vagy heti többszöri rendszerességgel. A legtöbben sétálni, pihenni, illetve sportolni jönnek a parkba, de nagyon sok közeli lakó kutya sétáltatóként használja a parkot.
Nem jellemző, hogy családi programot szervezzenek a Vérmezőre, annak ellenére, hogy a Mikó utcai játszótér biztonságos és jól felszerelt terület a gyerekeknek.
A táblázatokból és diagramokból kiderül, hogy a parklátogatók biztonságérzete évről évre csökken, ahogy a kábítószeresek és a hajléktalanok száma nő. Ebből egyértelműen következtethető, hogy az emberek a köztisztasággal sincsenek alapvetően megelégedve, és a növekvő vandalizmusnak köszönhetően a parkberendezési tárgyak állapota javításra szorul.
 
Alapvetően a növényekkel és a gondozottsággal meg vannak elégedve az emberek, viszont hiányolnak olyan lényegi dolgokat, mint az illemhely, vagy információs pavilon, esetleg sportszer kölcsönző.
A környékbeliek és a rendszeresen idelátogatók szeretik a Vérmezőt, viszont kétségtelen, hogy az idő múlásának köszönhetően és a parkot életvitelszerűen használók miatt veszített vonzerejéből.
Parklátogatói szokások
 
Demográfiai adatok feldolgozása
 
A Vérmezőt látogatók kerületi megoszlása kevésbé széleskörű, megközelítőleg 70%-uk jellemzően az I, II, XII. kerületből érkezik. Jól látható, hogy a parkot jellemzően a környéken lakók látogatják, lakóövezeti park funkciót tölt be. A kérdezettek 60 %-a közép, illetve felsőfokú végzettséggel rendelkezik. A látogatók 33 %-a tanuló, 18 %-a állami alkalmazott, köztisztviselő, közalkalmazott, s 14 %-a nyugdíjas. A területet 60 %-ban a fiatalok, fiatal középkorúak látogatják. 
 
Parklátogatási szokások
 
A látogatók leginkább barátaikkal, kutyáikkal vagy egyedül látogatják a parkot, ritkábban fordul elő, hogy családi programként választják. A válaszadók több mint fele naponta vagy legalábbis hetente többször látogatja a Vérmezőt.
  
 
  
 
Szabadidőtöltés a Vérmezőn
 
A parkba látogatók többsége sportolni, vagy sétálni, pihenni jár a Vérmezőre, de közkedvelt terület lett a kutyasétáltatók számára is.
 
 
ELŐNYÖK ÉS HÁTRÁNYOK
 
A Vérmező vonatkozásában elmondható, hogy a válaszadók közepesen elégedettek, vagy egyáltalán nem elégedettek. A táblázat alapján kiderül, hogy a parklátogatók közel 60% nem érzi magát biztonságban a hajléktalanok jelenléte és a parkban egyre nagyobb mértékben elszaporodó kábítószer fogyasztás miatt. Hosszútávon mindenképpen érdemes a közbiztonság kérdéskör lehetséges megoldásainak felkutatásával is foglalkozni, bár a közbiztonság javítása nem tartozik társaságunk hatáskörébe. A leginkább fejlesztendő területek az útburkolatok javítása, információs táblák kihelyezése, ivókutak telepítése.
 
Vélemények
Nagyon elégedetlen
Inkább elégedetlen
Elégedett is meg nem is
Inkább elégedett
Nagyon elégedett
Közbiztonság
20%
32%
33%
10%
5%
Köztisztaság
12%
29%
38%
17%
4%
Parklátogatói szokások
10%
15%
35%
26%
14%
Növényállomány
3%
14%
30%
36%
21%
Parkberendezések állapota
9%
26%
30%
28%
7%
Utak, burkolatok állapota
15%
23%
36%
20%
6%
Játszószerek
3%
7%
23%
45%
22%
A Vérmező kedveltsége
 
A megkérdezettek 64 %-át pozitívan befolyásolná a parklátogatási szokásaiban egy lehetséges felújítás, korszerűsítés. Legtöbben az életvitelszerű parkhasználókat tiltanák ki a Vérmezőből, amit azt egy előző diagramon látható. Ennek ellenére a megkérdezettek 53%-a nem ért egyet, sőt felháborítónak tartaná a parkok bekerítését.
Egy felújítást követően a válaszadók 30 % gyakrabban, több időt töltene a parkban, illetve további 15 % válaszolta azt, hogy más tevékenységet is végezne, valamint további 8 % másokat, több embert is hívna. Ez alapján elmondható, hogy a terület fejlesztése után valószínűleg nagyobb népszerűségnek örvendene a Vérmező.
 
Véleménye szerint mi az, ami leginkább felújításra szorul?
A válaszadók 48 %-a válaszolta erre a kérdésre azt, hogy a parkberendezési tárgyak felújítására lenne a legnagyobb szükség. A Vérmezőn található padok száma és állapota valóban nem megfelelő, a kihelyezett kukák mennyiség sem elegendő a válaszok alapján.
 
 
A 2013-as évben átadott kerékpáros pihenő, valamelyest javít a Vérmező megítélésén és csak remélni tudjuk, hogy a 2014-es felmérésben nem lesz a felújításra szoruló parkberendezések vagy utcabútorok listáján.
 
A válaszadók 23 %-a nem elégedett a növények állapotával. Pedig a Vérmező növény állománya viszonylag fiatalnak mondható. Az utak, útburkolatok állapotával a válaszadók 35 % nem elégedett a 14%-uk pedig a játszóeszközöket újítaná fel.
Véleménye szerint mi az a parki elem, ami hiányzik, vagy túl kevés?
A leginkább hiányolt parki elemek a Vérmezőn a cserje, örökzöld, a több virágágyás.
A parkberendezési tárgyak közül a padokat (19 %) és a szemeteskukákat (12 %) hiányolják a leginkább, mely igény minden nagyparkunk esetében felmerül.
A válaszadók 24%-a jó minőségű szilárd burkolatokat hiányolja a parkból a megkérdezettek közel fele pedig ivókutakat szeretne látni a parkban.

forrás: fokert.hu

Csatolmány: