Év Tájépítésze és Junior Tájépítésze Díj 2014 - A zsűri

Bemutatjuk az Év Tájépítésze Díj 2014 szakmai zsűrijét, akik eldöntik, ki kapja idén az egymillió forint pénzjutalommal járó elismerést.

Dr. Gerzánics Annamária
Zsűri elnök

Táj- és kertépítészmérnök, városépítési–városgazdasági szakmérnök. Kandidátusi értekezését tájtörténeti témakörben írta.  A Városépítési Tudományos és Tervező Intézetben (VÁTI) töltött tervezői évek után a szakterületi irányítást végző minisztériumokban dolgozott főelőadóként, osztályvezetőként és főosztályvezető helyettesként. Általános tájvédelem, üdülőtáj-tervezés, tájtörténet, településüzemeltetés és területrendezés témakörében oktatói tevékenységet folytatott. Tevékenységéhez köthetőek a Balaton kiemelt üdülőkörzet területrendezési terve és a balatoni vízpart-rehabilitációs tanulmánytervek megbízói feladatai, a tervek jóváhagyásra történő előkészítésének koordinációja, valamint a területrendezési tervekből eredő korlátozásokkal összefüggésben jelentkező kártalanítási igények érvényesítéséről szóló szabályozás előkészítése. 2010-ben bekövetkezett vörösiszap-katasztrófát követően részt vett az újjáépítési és rehabilitációs feladatokban. A VÁTI-s években „Kiváló ifjú mérnök”, vállalati nívódíj, majd 2007-ben Pro Régió díj, 2012-ben „A köz szolgálatáért” érdemjel arany fokozata, 2013-ban az Ormos Imre emlékérem kitüntetettje.

Prof. Fritz Auweck
EFLA Europe delegált

 

Tájépítész és várostervező, a Bajor Építész Kamara és a Német Település- és Regionális Tervezési Akadémia tagja, a Német Tájépítész Szövetség nemzetközi ügyekért felelős elnöke. 1985 és 2013 között a tájépítészet és a regionális tervezés egyetemi tanára volt a Weihenstephan-Tiersdorfi Alkalmazott Tudományok Egyetemén. 1991 óta folytat aktív tervezői tevékenységet a saját cégében, amely mára része lett az európai Grontmij csoportnak, és amelynek müncheni irodájában tanácsadóként jelenleg is tevékenykedik. Fő tevékenységi és kutatási területe a közösségfejlesztés, a földhasználati tervezés, a falumegújítás, a közösségi részvétel. 1996 óta aktív az EFLA-ban, azaz az IFLA Europe-ban mint oktatásügyi alelnök, elnök, nemzeti delegált.

Dr. Jámbor Imre
BCE Tájépítészeti Kar delegáltja

1969 óta dolgozik egyetemi oktatóként. Kidolgozta a Zöldfelületi rendszerek diszciplina tananyagát, amelynek oktatását 1980-tól irányításával kezdték meg. Kimunkálta a tájépítész doktori (Ph.D) képzés programját. Kezdeményező szerepet játszott a MÉK Táj- és Kertépítészeti Tagozat létrehozásában, amelynek 4 évig elnöke volt. A Tájépítészet, majd az ezt váltó 4D c. szakmai-tudományos folyóirat alapító főszerkesztője. A szabadtér fogalmának bevezetője és a Szabadtérépítészet c. tantárgy kidolgozója. 2008-ig a Tájépítészeti Kar dékánja, tanszékvezető egyetemi tanár. 2013-ban több évtizedes oktatási munkájának elismeréseként elnyeri az ECLAS életmű díját.

Tima Zoltán
a MÉSZ delegáltja

Okleveles építészmérnök, 1989-ben szerzett diplomát a BME Építészmérnöki karán. 1992-94 között végezte el a MÉK-MÉSZ Mesteriskola XII. ciklusát. 1989-től napjainkig a Középülettervező Vállalatnál majd KÖZTI Zrt.-nél dolgozik, kezdetben Marosi Miklós munkatársaként, 2000-től stúdióvezetőként, 2004-től igazgatósági tagként. Jelentősebb megvalósult munkái közé számos irodaház – Dorottya Udvar, Budapest Bank székház -, lakóház – Riverside, Riverloft társasházak, Sasad Resort lakópark – a Liszt Ferenc Repülőtér SkyCourt épülete, valamint a jelenleg építés alatt álló Kossuth tér felszíni rendezése, az Országház látogatóközpontja és múzeuma tartozik.

Tervezői tevékenysége mellett részt vesz a Budapesti Építész Kamara és a Magyar Építőművészek Szövetsége elnökségének munkájában. A Budapesti Műszaki Egyetem Építészmérnöki karának meghívott előadója, diploma bizottsági elnöke. 2012 óta a Magyar Művészeti Akadémia levelező-, majd rendes tagja.

Eddigi munkásságát 2004-ben Pro Architektúra, 2007-ben Ybl díjjal ismerték el.

Szabó Tamás János DLA
A MÉK-TKT delegáltja

1970-ben született Sárbogárdon. Nős, három gyermek édesapja. 1994-ben a Budapesti Műszaki Egyetem Építészmérnöki karán szerez diplomát. 1998–ban a MÉSZ Mesteriskola XIV. ciklusán végzi el. 2004-től a Budapesti Műszaki Egyetem meghívott külső oktatója. 2008-ban DLA minősítést szerez a PTE PMMK-n. A Magyar Építész kamara tagja, É-1-es vezető tervezői minősítéssel. 2005-ben Pro Architectura díjat kap, 2012-ben Ybl Miklós díjjal tüntetik ki, 2013-ban Csonka Pál emlékérmet kap.

2012 óta a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja. 1995-ben csatlakozik a Finta Stúdióhoz, ahol több jelentős épület, pályázat, terv és tanulmány vezető építész tervezője illetve tervezőtársa, a stúdiótanács tagja.

Szabó József
MAKEOSZ delegáltja

1988-ban a Kertészeti és Élelmiszeripari Egyetemen szerzett kertészmérnöki diplomát. 1989-ben dísznövénytermesztéssel, értékesítéssel, parképítéssel és fenntartással foglalkozó kertészeti vállalkozást alapított, amelynek ügyvezető igazgatójaként tevékenykedik több mint két évtizeden keresztül. Mérnöki irányítóként, műszaki ellenőrként, környezetvédelmi szakértőként dolgozott többek között az M7-es, M6-os, M60-as, M8-as, M43-as, M0-ás autópálya szakaszok építésének kertészeti, zöldfelületi munkálatainál. Táj-rehabilitációs beruházások és környezetvédelmi projektek szakmai kivitelezését irányította, felügyelte és ellenőrizte. Társadalmi szerepvállalásban rendszeresen részt vesz a Virágos Magyarországért Mozgalom bíráló bizottságában, illetve jelenleg is elnökségi tagja a Magyar Kertépítő és Fenntartó Vállalkozók Országos Szövetségének. 2002 és 2004 között a BME-n gazdasági elemző menedzseri diplomát is megszerezi, 2006 után a Fővárosi Polgármesteri Hivatal megbízásából Budapest kiemelt zöldterületeinek, közparkjainak, fasorainak kertészeti műszaki ellenőrzési csoportját vezette. 2010-ben nevezik ki a Főkert Nonprofit Zrt. vezérigazgatójának.

.

Schieder Zoltán
Semmelrock delegált

A Semmelrock Stein+Design Kft-nél 1998 óta dolgozik, mint projektmenedzser. Mélyépítő üzemmérnöki végzettségének köszönhetően a nagy projekteket lebonyolító tervezőkkel, kivitelezőkkel, beruházókkal, önkormányzati és építési ügyekben meghatározó döntéshozókkal országos szinten tartja a kapcsolatot. A betontermékek menedzselése tartozik a szakterületéhez, munkája különösen fontos az olyan betontermékek esetében, ahol a 400 féle Semmelrock termék standard színe, formája és mérete mellett további egyedi gyártási igényeket kell kielégíteni.

Mohácsi Sándor
MTSZ delegált

Tájépítész, az s73 Tájépítész iroda ügyvezető igazgatója. 2000-2001 között az USA-ban ösztöndíjas, majd hazatérve Balogh Péter Istvánnal megalapítja az s73-at, az elmúlt évtized egyik legnagyobb hatású tájépítész irodáját. A dinamikusan bővülő iroda sorra nyeri a nyílt ötlet- és tervpályázatokat. Országos ismertségre a 2007-es Kossuth térre kiírt tervpályázat nyerteseként, a Budapest Szíve koncepció egyik alkotójaként, valamint a Pécsi EKF 2010. több helyszínének, közöttük a Széchenyi térnek és a Tettye parknak a tervével tesz szert. A budapesti belváros közterületeinek megújításában jelentős szerepet játszott. Alkotótársával Balogh Péter Istvánnal 2013-ban közösen nyerték el az Év Tájépítésze címet. 2010 óta a Magyar Tájépítészek Szövetsége elnökségi tagja.

Turcsányi Miklós
MÖFÖSZ delegált

Táj- és kertépítész vezető tervező, oklevelét Ormos professzornál védte 1968-ban.  Előbb egri tervező, majd Salgótarjánban „parkmérnök” lett. Később Városépítés- Városgazdasági szakmérnöki diplomát szerez, majd vidéken tájfásításokat, stadion felújítást végez. Táj- és Környezetrendezési harmad-diplomáját Alma Materében, a Kertészeti Egyetemen már Mőcsényi Mihály rektortól veszi át 1993-ban. Az európai virágos versenyben díjazott Eger ekkor hat évre kinevezi városi főkertésszé. A Főkertészek Szövetségének (a mai MÖFÖSZ elődjének) alapító elnöke. A Virágzó Magyar Kertkultúráért Alapítvány alapító tagja.