Év Tájépítésze és Év Junior Tájépítésze-díj 2016 - Zsűri

Bemutatjuk az Év Tájépítésze Díj 2016 szakmai zsűrijét, akik eldöntik, ki kapja idén az egymillió forint pénzjutalommal járó elismerést.

Nemes Zoltán
A zsűri elnök

1973-ban végzett. Elméleti ismereteit továbbfejlesztve 1993-ban környezettervezési szakmérnöki, 2004-ben környezetvédelmi-igazgatási szakmérnöki diplomát szerzett. Több évtizedes, sokrétű tervezői tevékenysége minden részletében szorosan kötődik a táj, a város, a közösségi terek és a közvetlen lakókörnyezet arculatának, funkcionális és esztétikai tartalmának kialakításához. Széleskörű szakmai tudása révén számos településrendezési és regionális szintű fejlesztési tervnek meghatározó szakági tervezője, melyek közül kiemelkedik a Budapesti Agglomeráció Rendezési Terve. Megvalósult kerttervezői munkájának magas színvonalát dicséri pl. a Szentendre Szabadtéri Múzeum, a Dohány utcai zsinagóga előtti tér, a Fővám tér. 2015-ben Ormos Imre-emlékéremmel tüntették ki.

Almási Balázs PhD DLA
a SZIE TÁJK delegáltja

A Kert- és Szabadtértervezési Tanszék oktatója, egyetemi docens. 1997-ben diplomázott, szakterülete a zöldfelületi rendszerek tervezése és a kortárs dizájn. 2002 és 2011 között az ICOMOS történeti kert szakbizottság tagja, a TÁJÉK tájművészeti csoport alapító tagja. 2003 óta az ECLAS tagja, 2006 óta vezető tervező. 2004-ben a Tájépítészeti Kar Érdemes Dolgozója, 2011-ben a vezetésével tervezett Nagykovácsi főtér elnyeri a MUT Köztérmegújítási Nívódíját és Pest Megye Kulturált Települési Környezet Díját. 2014-ben Az Év Tájépítésze Díj - Magyar Építész Kamara különdíjában részesült.

Eplényi Anna PhD
MTSZ delegált

Tájépítészmérnök és rajztanár, a Tájépítészeti és Településtervezési Kar adjunktusa. A Kertművészeti és Kerttechnika Tanszéken rajzot, kerttörténetet tanít. Doktori disszertációját Kalotaszeg Tájkarakter-elemzéséből írta. 2009-ben az Év Oktatója és 2011-ben a Kar Kiváló Dolgozója. 15 éve tanít a Gyermek és Ifjúsági Képzőművészeti (GyIK)-Műhelyben, melynek jelenleg a vezetője. Az ott megtapasztalt kreatív felszabadító alkotói módszert az egyetemisták körében is alkalmazza (Tájrajzolatok jegyzet, 2011, TÁJ-TÉR-TÁR, 2015). 2015-től a Magyar Tájépítészek Szövetségének külügyekkel foglalkozó alelnöke.

Erő Zoltán
MÉK-TKT delegált

Építész, vezető tervező, műemlékvédelmi szakmérnök, urbanista, a Palatium Stúdió egyik alapítója, ügyvezető igazgatója, a Kortárs Építészeti Központ alapító kurátora. A nagyléptékű városfejlesztési és köztérfejlesztési projektek mellett hosszú évek óta foglalkozik történeti terek, épületek, városrészek építészeti revitalizációjával. 2004 és 2014 között a budapesti 4-es metró építész generáltervezőjeként a tervezőhálózat irányításáért, az egységes építészeti koncepcióért volt felelős, négy állomás vezető tervezője. Rendszeresen tart előadásokat, publikációi is ismertek. Nyitottságának köszönhetően számos olyan építész-tájépítész együttműködés rajzolódott ki a budapesti nagyprojektek kapcsán, amelyek a szakma szabadtérépítészeti vonalát erősítették.

Jandirk Hoekstra
IFLA Europe delegált

Holland tájépítész, a H+N+S LandscapeArchitects iroda társalapítója, igazgatója. A szakma teoretikus, adminisztratív és gyakorlati területein egyformán otthonosan mozog, városi vagy annál is nagyobb léptékű feladatok alkotják a szűkebb szakterületét. Az általa vezetett irodának nagy tapasztalatai halmozódtak fel a folyórehabilitációban. Egyetemi előadóként és vezető tervezőként számos vízháztartás menedzsment projektben működött közre Hollandiában, Dél-Koreában, Kínában. A LandscapeArchitecture Europe évkönyv szerkesztőbizottsági tagja.

Krizsán András DLA
MÉSZ delegált

Ybl-díjas építész, a Modum Építésziroda Kft ügyvezető igazgatója, vezető tervezője. 1986-ban végzett a BME-n, 2000 óta tagja a Magyar Építőművészek Szövetségének. 1992 óta Pula, 2013 óta Esztergom főépítésze. a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat elnökségi tagja, 2008 és 2014 között a Falufejlesztési Társaság Építész Tagozatának elnöke, jelenleg a MÉSZ elnökségi tagja. A modern organikus építészet művelője. Sokoldalú építészeti tevékenysége az ország legkülönbözőbb térségére kiterjed, ezen belül különösen a Balaton-felvidéken sűrűsödnek alkotó munkáinak eredményei. Középületeit és lakóházait több alkalommal Építészeti Nívódíjjal jutalmazták. Megvalósult épületeire jellemző az emberi lépték, a tájba illő anyaghasználat, az épített környezethez való kreatív alkalmazkodás.

.

Schieder Zoltán
Semmelrock delegált

A SemmelrockStein+Design Kft-nél 1998 óta dolgozik, mint projektmenedzser. Mélyépítő üzemmérnöki végzettségének köszönhetően a nagy projekteket lebonyolító tervezőkkel, kivitelezőkkel, beruházókkal, önkormányzati és építési ügyekben meghatározó döntéshozókkal országos szinten tartja a kapcsolatot. A betontermékek menedzselése tartozik a szakterületéhez, munkája különösen fontos az olyan betontermékek esetében, ahol a 400 féle Semmelrock termék standard színe, formája és mérete mellett további egyedi gyártási igényeket kell kielégíteni.

Szabó József
MAKEOSZ delegált

1988-ban szerzett kertészmérnöki diplomát. 1989-ben kertészeti vállalkozást alapított, amelynek ügyvezető igazgatójaként tevékenykedett több mint két évtizeden keresztül. Táj-rehabilitációs beruházások, autópálya szakaszok növényültetési munkáit és környezetvédelmi projektek szakmai kivitelezését irányította, felügyelte és ellenőrizte. Társadalmi szerepvállalásban rendszeresen részt vesz a Virágos Magyarországért Mozgalom bíráló bizottságában, illetve jelenleg is elnökségi tagja a MAKEOSZ-nak. 2002 és 2004 között megszerezte a BME-n gazdasági elemző menedzseri másoddiplomát, 2006 után a Fővárosi Főpolgármesteri Hivatal megbízásából Budapest kiemelt zöldterületeinek, közparkjainak, fasorainak kertészeti műszaki ellenőrzését vezette. 2010-ben nevezték ki a FŐKERT Nonprofit Zrt. vezérigazgatójának.

.

Turcsányi Miklós
MÖFÖSZ delegált

Táj- és kertépítész vezető tervező, oklevelét Ormos professzornál védte 1968-ban.  Előbb egri tervező, majd Salgótarjánban „parkmérnök” lett. Később Városépítés- Városgazdasági szakmérnöki diplomát szerez, majd vidéken tájfásításokat, stadion felújítást végez. Táj- és Környezetrendezési harmad-diplomáját Alma Materében, a Kertészeti Egyetemen már Mőcsényi Mihály rektortól vette át 1993-ban. Az európai virágos versenyben díjazott Eger ekkor hat évre kinevezte városi főkertésszé. A Főkertészek Szövetségének (a mai MÖFÖSZ elődjének) alapító elnöke. A Virágzó Magyar Kertkultúráért Alapítvány alapító tagja.