Év tájépítésze 2012

Év Tájépítésze 2012 - Dr. Fekete Albert laudációja

A szülőhaza szeretete itt a természet és a szakma iránti rajongással és tenni akarással párosul, amelyhez ritka adottság is járul: a képesség arra, hogy a felszín mögött meglássuk a lényeget. A dolgok mögé látni: számomra erre példa Fekete Albert munkássága. A tájépítész dolga, ezt tanultam Fekete Alberttől – nem a felszín kicsinosítgatása, hanem a mélyben zajló, sokszor ismeretlen és nem tudatosított folyamatok feltárása.

Év Tájépítésze 2012 - Andor Anikó laudációja

A tájépítészet a távlatok művészete. A téré és az időé – együtt. Három lehetőségünk van a Land‑A esetében a harmónia és a kreativitás dicséretére. Andor Anikó és Torma Sarolta csapata, a Land-A Táj- és Környezettervezési Műterem tagjai: Füredi Kati , Leitner Enikő, Pásti Kati, Varga Eszter, Zsovák Ildikó, felváltva használja a kerttervezés, kertművészet szavakat is.

Év Tájépítésze 2012 - Steffler István laudációja

Ki viszi át...? Az Év Tájépítésze díj értelmezésemben azt jelenti, hogy a zsűri a díjra jelöltek közül kiemel egy tervezőt, akinek munkáiról úgy véli, hogy leginkább pozitív hatással vannak egy közösség életére. (...) A zsűrinek most tehát mérlegelnie kell, hogy a 21. század első évtizedének Magyarországán ki az a tájépítész tervező - és ne feledjük munkatársait, csapatát sem -, aki ma a legnagyobb hatást gyakorolja a nagyközönségre és ezzel közvetve, visszafelé ható erőként a szakma történetére.

Kiosztották az Év Tájépítésze és az Év Junior Tájépítésze díjakat

2012. április 26-án  átadták a FUGA Budapesti Építészeti Központban az első magyar Év Tájépítésze és Év Junior Tájépítésze-díjakat. A 9 tagú szakmai zsűri, az újságírói laudációkat meghallgatva, Dr. Fekete Albertet választotta a 2012-es Év Tájépítészének. A Somlóvásárhely település területén létesítendő új piac- és rendezvénytérrel kiírt junior ötletpályázatot Simon-Kiss Márta nyerte, aki ezzel az Év Junior Tájépítésze lett.

Wallner Krisztina

Az a Wallner Krisztina, aki Balatonfüreden megtervezte a Zákonyi sétányt, a Vitorlás teret, a Kiserdőt? Aki Sopronban megtervezte a Deák teret? Aki a Zeneiskola kertjében játszva tanít a zenén túli harmóniára?

Tihanyi Dominika

Az a Tihanyi Dominika, aki megtervezte az egykori Hungária fürdő (most hotel) új kertjeit? Akit az Amerikai Tájépítész Szövetség is kitüntetett az "Ön itt áll!" című orthofotó játékáért? Aki a pécsi Zsolnay gyár területén egyetemi kertet tervezett?

Szabó Gábor

Az a Szabó Gábor, aki a Soroksári-Dunaág mentére sétányok és szabadterek hálózatát álmodta? Aki Nyíregyházán helyreállított egy száz évvel ezelőtti térszerkezeti egységet? Aki Eszterházán megtervezte az Északi kertek és a díszudvar rekonstrukcióját?

Steffler István

Az a Steffler István, aki a Milleniumi városközpontban egy bankszékház új közhasználatú szabadtereivel gyógyította be a zöldfelületi hiányt? Aki Pro Architechtura-díjat kapott a Kopaszi-gát közparki területeinek megtervezéséért? Aki részt vett a Budavári Királyi Kertek koncepciójának megalkotásában? Szavazz?

Sándor Tamás

Az a Sándor Tamás, aki a Margitszigeten létrehozta az első magyar Green-City minősítésű öko-játszóteret? Aki a debreceni Modem minimalista belső udvarainak vezető tervezője? Aki a Debreceni Egyetemi Campus zöldfelületekben gazdag központi terének tervezője?

dr. Balogh Péter István, Mohácsi Sándor

Az a Balogh Péter István és Mohácsi Sándor alkotópáros, akik megtervezték a pécsi EKF főterét? Akik megnyerték 2007-ben a budapesti Kossuth tér nyílt tervpályázatát? Akik Pécsett létrehozták a Tettye és a Havihegy szabadtereinek páratlan együttesét?

Oldalak

Subscribe to Év tájépítésze 2012