ERZSÉBET TÉR - GÖDÖR

Az Erzsébet tér felújításával a belváros legnagyobb egységes zöldfelülete jött létre. A Nemzeti Színház helyén kialakított területen egy nagyvonalú, elegáns, világvárosi léptékű tér és park alakult ki. Az Erzsébet téren kialakított térrendszer egyik alapeleme a Gödör Kulturális Központ koncertterme feletti, középen elhelyezkedő nagyméretű, feszített víztükrű medence.

Az Erzsébet tér felújításával a belváros legnagyobb egységes zöldfelülete jött létre. A Nemzeti Színház helyén kialakított területen egy nagyvonalú, elegáns, világvárosi léptékű tér és park alakult ki. Az Erzsébet téren kialakított térrendszer egyik alapeleme a Gödör Kulturális Központ koncertterme feletti, középen elhelyezkedő nagyméretű, feszített víztükrű, 0,40 m mély medence (660 m2). A medence József Attila utca felőli oldalán kialakuló mólót lépcsőzetes kialakítású vízjátékokkal gazdagított teraszos pihenőtér kíséri.

  

A medence mellett kialakított tágas gyepfelület szélén a mellette húzódó sétánnyal párhuzamosan 11 db fúvóka által létrehozott egyenes vonalban futó vízjáték húzódik, amely dinamikus, változatos formában jeleníti meg a vizet. A tervezés során hangsúlyt fektettünk az egykori autóbusz-pályaudvar túloldalán található Erzsébet téri parkkal kialakítandó kapcsolatra. A József Attila utca mentén kerékpáros kapcsolódási lehetőséget biztosítottunk a Deák Ferenc tér irányába, és a volt autóbusz-pályaudvar mellett elegáns, nagyvonalú sétány kialakításával hangsúlyos gyalogos tengely alakult ki a Deák Ferenc tér és a Szent István Bazilika között. A sétány közvetlenül kapcsolódik a föld alatti térszinttel a Gödör Kulturális Központ felé vezető lépcsősoron keresztül. A sétány mellett helyezkedik el 4 multifunkcionális kerti építmény – melyekben lépcső, lift, szellőző stb. helyezkedik el – és egy pergola.

Szerzők: 
generál tervező: Firka Építész Stúdió Kft.
tervezők: dr. Balogh Péter István, Sándor Tamás, Bogner Zsuzsa
építész tervezők: Bánfalvi Koppány, Bikki István, Boór András
kivitelező: Harkai és Társa Kft.
Munka helye: 
Budapest, V. kerület Erzsébet tér
Terv: 
2001
Elkészült: 
2002