Debreceni egyetem műszaki kar bővítése – környezetrendezés

Címkék: 

Az Ótemető utcában található Műszaki Kar fejlesztésére vonatkozó, 2007-ben lezajlott tervpályázat nagy ívű fejlesztések megvalósítására adott javaslatot. 2013-ban a Puhl és Dajka Építésziroda nyertes tervének első üteme valósult meg, amely előadótereket és labor funkciókat tartalmaz.

A környezetalakítást eredendően meghatározta a további ütemek megépíthetősége és helybiztosítása. A gazdaságosság és fenntarthatóság szempontjai a megszokottól eltérő szemléletmódot igényeltek a kert kialakítása során.

Az épületekkel három oldalról határolt téren csak minimális burkolat épült, amely a közlekedést, parkolást, szállítást, gyalogos forgalmat szolgálja ki. Ehhez kapcsolódnak a pihenés, szabadtéri tartózkodás bútorozott pihenőterei, amelyek részben vízelnyelő zúzottkő felülettel készültek. A campus egy összefüggő, nyugalmat sugárzó, gyepszőnyeggel borított mező, amelyben a távlati beépítések helyét a raszterben ültetett Buxus gömbök szimbolizálják.

Sávos ültetés a folyosó tengelyében
Pihenőtér részlete

A növénytelepítések zömét évelő füvek teszik ki, amelyek megidézik az Alföld jellemző vegetációját, de szükség esetén könnyen átültethetőek. Fásítások a későbbi fejlesztések során is beépítetlenül maradó helyekre kerültek.

Zöld campus pihenőterekkel

Az elkészült kert egységet teremt az eltérő megfogalmazású épített térfalak között, a „zöld campus” megteremti a létesítmény egyedi arculatát.

Oldalkép: skyscrapercity.com

Szerzők: 
Környezettervező:                  LAND-A Műterem
Vezető tervező:                      Torma Sarolta
Munkatársak  :                       P. Pásti Katalin, Varga Eszter, Zsovák Ildikó
Építészet:                               Dajka Péter, Puhl Antal /Puhl és Dajka Építésziroda Kft.
Közlekedéstervező:               Gulyás Imre
Közműtervező:                       Bartha Miklós
Elektromos tervező:               Ivanics Zoltán
Generálkivitelező:                  HUNÉP Zrt.
Burkolatépítés:                       Köles és Fiai Kft.
Zöldfelület és automata önözés: Parkertech Kft.