Csarnok tér, aszfalt helyén zöldfelület

Címkék: 

A tervezési terület két részterületből áll össze a Csarnok térből és az „Egyetem kertből”. A két rész fizikailag és funkcióját tekintve is elkülönül egymástól. Az alkalmazott burkolatok méretét, minőségét tekintve nagyrészt egyezőek, illetve egyes berendezési tárgyak hasonlóak lesznek a felújított utcákéihoz, így továbbra is egységes arculatot kap a Belső-Ferencváros.

A tervezési terület két részterületből áll össze a Csarnok térből és az „Egyetem kertből”. A két rész fizikailag és funkcióját tekintve is elkülönül egymástól. Az alkalmazott burkolatok méretét, minőségét tekintve nagyrészt egyezőek, illetve egyes berendezési tárgyak hasonlóak lesznek a felújított utcákéihoz, így továbbra is egységes arculatot kap a Belső-Ferencváros. A tervezési terület kiemelt jelentőségű egysége a Csarnok tér. A Központi Vásárcsarnok méltó környezetének megteremtése, az áldatlan parkolási és közlekedési állapot megszüntetése, illetve zöldfelület létesítése egyaránt fontos tényező a Csarnok tér átépítésekor.

  

A Csarnoktér központ térformáló eleme a két egymásba forduló tömegből álló vízjáték. A vízjátékot a két medencetest között, a víznyelőkön le és fel mozgó víztömeg adja. A kis játszótér és a fém-üveg kombinációjú térplasztika szerves részét képezte a koncepciónak. Az „Egyetem kert” területén alapvető feltétel volt az egyetemi épületek – elsősorban a régi „A” és az új „C” épület közötti kapcsolat megteremtése, mivel a két épület között igen nagy a gyalogos forgalom. Az átvezető sétány mellett a fák árnyékában, a gyepfelületbe helyezett padokon lehet megpihenni. A fejlesztés több ütemben fog megtörténni, a terület adottságaiból következően több év kell a végső arculat elnyeréséhez.

Szerzők: 
generál tervező: PAnda Pont Kft.
közlekedés tervező: Közlekedés Kft.
Tervezők: Andaházy László, Turcsányi Katalin
Munka helye: 
Budapest, IX. kerület Csarnok tér
Terv: 
2008
Elkészült: 
2008
Csatolmány: