örökségvédelem

Beszámoló az „Örökség a jövőnek- jövő az örökségnek” című egy éves műemlékes program zárókonferenciájáról

Balatonfüreden szeptember 25-26-án sikeres konferenciát tartott az ICOMOS Magyar Nemzeti Bizottsága „Örökség a jövőnek- jövő az örökségnek” címmel, amelynek a történeti kertekre vonatkozóan is hasznos tanulságai voltak. Dr Szikra Éva beszámolója a konferenciáról.

Kertörökségünk - kerttörténeti előadássorozat

Pácin, reneszánsz kastély részlete A leghitelesebb előadásokban tárulnak elénk az alábbi témák: a szellem és a forma egysége, kert-helyreállítási folyamatok, Üzbegisztán „hazai” tájai, az oktatást, dokumentálást, ismeretterjesztést bemutató 3D rendszer, Szeder Fábián bencés polihisztor tájkert-alakítása, Kós Károly Erdélye, Budapest egyik tudományos központja, a Füvészkert csodái, a gyógyszerek reneszánsza.

Szécsény és Hatvan kastélyparkjainak helyreállítási munkái

Szécsény, Forgách-kastély parkja A címben felsorolt helyszínek helyreállításai az „Integrált helyi fejlesztési akciók ösztönzésére” című nyertes PHARE program részei voltak az Észak Magyarországi Régióban. 40 éve kezdtem, a mostanra kiteljesedő megvalósuláshoz elérkezve adok áttekintést az időközben is állandóan alakuló műemlékvédelem - örökségvédelem e szép eredményeiről. A folyamat nem állt meg, ma is aktuális.

Könyvajánló - Kertörökségünk

Tudományos igényű ismeretterjesztő kiadvány a magyarországi történeti kertekről az MNM Nemzeti Örökségvédelmi Központ és a Civertan Bt. kiadásában. Szerzői: dr. Szikra Éva, Remeczki Rita és Farkas Ágota.

Életbe lépett a kulturális örökségvédelmi törvény módosítása

2012. július 1-től elvesztették építéshatósági jogkörüket a kulturális örökségvédelmi törvény vasárnap hatályba lépett módosítása értelmében a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal (KÖH) és a kormányhivatalok égisze alatt működő örökségvédelmi irodák, amelyek ezentúl szakhatóságként vehetnek részt az építési engedélyezési eljárásban.  

A bástya visszahódítása – a Feszületbástya revitalizációja

A "Feszületbástya" revitalizációja A beavatkozás egy átfogóbb koncepció része, mely az Albertovnál elterülő egyetemi campus köztereit és zöld területeit az Újváros (Nové Město) illetve a Vinohrady csatlakozó részeivel kötné össze. Nem kevésbé fontos cél a korábban használaton kívüli és elhanyagolt területek átadása a köz szolgálatába, illetve új, nyilvános szabadtéri helyek kialakítása, valamint hozzájuk kapcsolható kulturális és kiszolgáló épületek építése. Feladatunk a közterület kertészeti, tájépítészeti megformálása volt, amihez egy 19. századi lerombolt épület helyén megformált szabadtéri kávézó és galéria csatlakozik. Ezen kívül össze kellett kötnünk a kertek és a campus területét a város többi részétől eddig elválasztó középkori védvonalon kívül és belül eső terekkel.
Subscribe to örökségvédelem