Gábor Péter

AngyalZÖLD - zöldhálózati stratégia

Az AngyalZÖLD a főváros XIII. kerületének (más néven Angyalföldnek) zöldhálózat fejlesztési és fenntartási stratégiája. A stratégia kidolgozásának a célja az volt, hogy segítse a kerületi tulajdonban lévő zöldfelületek és gyalogos közterületek fenntartásáért felelős XIII. Kerületi Környezetgazdálkodási Közhasznú Nonprofit Kft-t a fejlesztési és fenntartási feladatainak koncepciózus kialakításában.

TÁJföld - Országbíró lakótelep

A TÁJföld műsorában november 19-én a 13. kerületi Országbíró lakótelep és sétány átfogó közterület felújításáról beszélgetünk Gábor Péterrel és Pálffy Dórával. A 2012 nyarán elkészült egyedi közterület kapcsán szó lesz a közösségi tervezésről, a környezettudatos kivitelezésről, a beton sokrétűségéről, továbbá miként lehet egy lakótelepből "lakópark"-ot varázsolni.

Gábor Péter

Talán Gábor Péter lesz az idei év díjazottja? Szavazz!

Növekedés vagy Fejlődés? - Állásfoglalás Budapest jövőjéről

A volt ipari területeken várhatóan főként olyan új funkciójú területek fognak megtelepülni mint lakó, szolgáltató, kereskedelmi területek. Azonban természetesen nem zárható ki ipari és munkahelyi területek megtelepedése is. Ezeknek az esetében amennyiben a cél az, hogy a rozsdaövezeti fejlesztések zöldmezős beruházásokat váltsanak ki, az alacsony területi intenzitású hasznosítás nem lehet cél.

A területi tervezés reformja

Magyarországon a területi tervezés (Országos Területrendezési Terv, kiemelt térségek tervei, megye területrendezési tervek) metodikája az angolszász területen „master planning”-nak nevezet módszernél tart. Ennek – az ott 30 évvel ezelőtt általánosan használt – módszernek a lényege, hogy a tervek egy általuk hosszabb intervallum során (10-20 év) elérendő ideális állapot képét fogalmazzák meg, valamint a „receptet” mely végrehajtása ehhez szükséges.
Subscribe to Gábor Péter