Budapest, V. kerület Olimpia park – tervezéstől a kivitelezésig

Az Olimpia park tervezése 2012 augusztusában indult egy tanulmánytervi dokumentáció összeállításával. A felkérést Budapest Főváros V. kerületének Önkormányzatától kapta az S-TÉR Kft.

Az Olimpia park Budapest frekventált területén, a Parlament és a Jászai Mari tér között, a Duna part mentén helyezkedik el. A tervezési terület közel 1,2 hektár volt, mely négy részből állt. Az északi oldalon egy nagy gyepes zöldfelület, a középső részen az Olimpiai emlékmű és emlékfal az olimpikonjaink nevével, a déli oldalon egy játszótér helyezkedett el sportpályával. A tervezés részét képezte a parkot körülölelő járdák és a Széchenyi rakpart menti parkoló területe is.
Megrendelői kérés volt a park rendezéséhez kapcsoltan fogadóépület kiépítése kiszolgáló egységekkel (porta, vizesblokk, pelenkázó, raktár épület, és kukamosó), játszótér (hajóval) és sportpálya felújítása, külön kutyafuttató kialakítása, valamint a teljes park körbekerítése.
 
Meglévő állapot – 2012. augusztus
 
Az Olimpia park 1979-ben létesült a Nemzetközi Gyermekévben. A park közepén álló olimpiai emlékmű Mihály Gábor szobrászművész 1996-os alkotása, a régi emlékfal az olimpikonjaink nevével és a burkolatba süllyesztett ötkarika motívum Karádi Gábor tájépítészmérnök tervei alapján készült.
 
Meglévő állapot – 2012. augusztus
 
A park korábbi funkcionális osztásán a tervezés során nem kívántunk változtatni. Célunk egy olyan egységes park kialakítása volt, melyben – a megrendelői igények beépítésével – a különböző funkciójú parkrészek közötti közvetlen átjárást és átlátást biztosítsuk.
 
Tanulmányterv – 2012. november
 
A parki funkciókat egy hosszanti sétányra fűztük fel, északról délfelé haladva: kutyafuttató, gyepes pihenő, olimpikonok tere, játszótér különböző korcsoportokra osztva és egy süllyesztett sportpálya kapott helyet. A hosszanti sétány kereszttengelyébe került a főbejárat fogadóépülettel.
A körbekerített parkot a tervezett promenád – mely célja a Parlament és Jászai Mari tér közötti gyalogos kapcsolatot erősítése – felől, több helyen kívántuk megnyitni a látogatók számára.
 
A tanulmánytervet közvetlenül engedélyezési, majd kiviteli terv készítése követte. A teljes tervezési szakasz körülbelül hét hónapot vett igénybe. Az elkészített tanulmánytervhez képest, a kiviteli terv nem sokban változott.
 
Tanulmányterv – 2012. november
 
A tanulmány tervi készítése során a pihenő gyepre ülőköveket, nyugágyakat és faburkolatú kiemelt pihenő kialakítását terveztünk. Ebben a fázisban a megrendelő által kért hajó formájú mászókát, még részben a terepfelszín alá süllyesztve (mászófallal kialakítva) képzeltük el, melyet a kiviteli tervek készítése alatt felszín feletti többszintes kombinált mászókára változtattunk. Felmerült a park körül, a kerítésen kívül futópálya kialakítása.
 
Első skiccek a park tanulmánytervének készítése során:
 
 
Olimpikonok terének kialakítása – 2012. augusztus
 
 
Kiviteli terv – 2013. március
 
A kiviteli terveknél sikerült megtartani a tanulmánytervi koncepciót, a tervezési terület funkcionális felosztását, a süllyesztett sportpálya elképzelését.
A tervezett parkkal minden korosztály számára napi rekreációs, szabadidős tevékenységeket próbáltunk biztosítani. Egyszerű, letisztult modern formavilágot alkalmaztunk, nem konkurálva a történelmi környezettel.
 
A tervezés során architektonikus vonalvezetést használtunk a sétányok és a növényfelületek kialakításánál egyaránt.
A park főbejárata a Balassi utca felől, a park kereszttengelyébe került. A fogadóépületet és kiszolgáló egységeit pergolarendszer mögé rejtettük, így oldva a beton épületek erős építészeti megjelenését. A Balassi utca mentén megjelenő pengefalakon és a kiszolgáló épületek egyes oldalain, az olimpiákon kiemelkedő eredményt elért magyar sportágak lenyomatai láthatóak. Eredetileg a sportágakat megjelenítő figurák helyszínen öntött látszóbeton minőségű falakba kerültek volna ’belső nyomattal’, de végül homokfúvásos technikával készültek finombeton minőségű kéregpanel felületekre. Ugyancsak homokfúvással készült a portaépülettel szemben egy világtérkép is, melyen megkereshetjük az eddigi összes nyári olimpiai és paralimpiai helyszínt, évszámmal párosítva.
A fogadóépület pergolarendszerrel történő kombinálása, a park kerítésének formavilága az építésztervezőink érdeme. A pergolarendszer kialakításánál az építész tervezőkkel figyelembe vettük a déli oldalon, a meglévő fák helyzetét, és beépítettük a pergola osztásrendszerébe. A kivitelezés során a fák gyökérzete miatt szükség volt változtatásokra a kiviteli tervekhez képest, melyeket jól szemléltet egymás mellett a látványterv és a megvalósult állapot képei.
 
 
A fa magas gyökérzete miatt a kiemelt növénykazetta a kivitelezés során kibővítésre került.
 
 
A meglévő fa gyökérzete túl közel esett a pergolarendszer tartóoszlopainak alapozásához, ezért változott is a növénykazetta formája.
 
Az egyedi tervezésű fém, pálcás kerítést több helyen kapuval szakítottuk meg.  A park nyitottságának (a szabad átjárásnak) az érzésére akartuk ráerősíteni a kereszttengelyben álló 6m széles úszókapu és 9m-r promenád felőli toló kapu kialakításával, melyeket a park est bezárásáig a kapuk teljes szélességében nyitottra terveztünk.
 
 
A főbejáratnál a portaépületre is felfutó színes csíkok az olimpiai ötkarika színeit idézik meg.
A nyári időszakban az előtetőbe beépített párakapu hűsíti a látogatókat.
   
A főbejáraton a parkba érkezve, az olimpikonok tere fogadja a látogatót. A park központi része teljesen átépítésre került. A felújítás előtt az olimpiai emlékfal a parkot teljesen kettéosztotta. Az új térrendezéssel a cél a különböző parki funkciók összekötése volt. Az emlékfalakra az aranyérmes olimpikonok mellett a paralimpikonjainak is biztosítottunk helyet (a játszótér felőli oldalon). Reméljük, a jövőben a paralimpikonok is felkerülnek az emlékfalra.
 
 
A központi térre elképzelt egyedi tervezésű, architektonikus formavilághoz illeszkedő látszóbeton padok, fa ülőfelülettel nem kerültek megvalósításra, helyettük műkő lábú, íves padok kerültek a térre.
 
 
A Mihály Gábor által tervezett Olimpia emlékmű körül, a korábbi burkolatba süllyesztett ötkarikát, 5db burkolatba süllyesztett vízmedence váltotta ki, melyekben 5-5db vízjet fúvóka jelenik meg.
 
A park északi oldalára kutyafuttatót terveztünk. A futtatóban a kutyáknak akadálypálya és kutya ivókút is található. A bejáratoknál dupla zsilipes, a kutya kiszökését akadályozó kapu épült, melyet a gazdik nagyon értékelnek.
 
 
A kutyafuttatóban a gyep- és növényfelületek szegélye az Olimpiai emlékmű körül felbontott bazalt nagykockakő burkolatból épült.
 
Az északi, nagy gyepes felületet megtartottuk. Az új, gyepszőnyeggel ellátott pihenőrészt, a parki látogatók már birtokba vették szabadtéri játékok, napozás, piknikezés céljából.
 
A park déli oldalán új, korszerű játékokat helyeztünk el korosztályok szerint csoportosítva. A játszótér fő attrakciója egy 15,5m hosszú és 6m széles hadihajó, ami egy kombinált mászóka rendszer, csúszdával, kötél létrákkal, kötélhidakkal. Megrendelői kérés volt, hogy a játszótéren legyen egy hajó alakú mászóka, és ’csempésszük be’ a parkba a magyar történelmet. 
 
 
A tervezés közben egy ismerőssel beszélgetve megtudtuk, hogy a Parlament elé kerül majd a Lajta hadihajó múzeumhajóként, és utánanéztünk e hajó történetének. Ekkor bukkantunk rá a Maros hajóra, mely a Lajtával együtt az Osztrák Magyar Monarchia első folyami hadihajói voltak. Ez adta az ötletet, hogy a parkban megjelenítjük a még élő Lajta párját, a Maros hajót. A Maros hajó történetével a gyermekek a játszótérre kihelyezett információs tábla segítségével ismerkedhetnek meg.
 
 
A játszótéren találunk még normál és fészekhintát, rugós játékokat, homokozót, mászóhálót és kombinált mászóka rendszert is.
Az egykori sportpálya helyén, új terepszint alá süllyesztett multifunkcionális pálya épült. A sportpálya alkalmas futball és kosárlabda játékokra egyaránt. A pályához nyugati oldalon lépcsőzetes beton lelátó kapcsolódik. A sportpályára kerekesszékkel a hosszanti fősétányról kapaszkodó korláttal ellátott, lejtős járdán keresztül lehet lejutni.
 
 
A Széchenyi rakpart felőli oldalon az egykori parkoló helyén promenádot létesítettünk, a gépkocsi parkolást pedig a rakparti útra merőlegesen, a promenád nyugati oldalán oldottuk meg. A promenád cikk-cakk sétánya mellett, a park felől, berendezési sáv jelenik meg növényágyásokkal.
A promenád közepén elhelyezett Olimpiai ötkarika Mihály Gábor alkotása, a parkban álló Olimpiai emlékműhöz hasonlóan.
 
A tervezés során szem előtt tartottuk az egységes anyag- és színhasználatot.
A pergolarendszer alatti támfalak, az olimpikonok fala, a parkban megjelenő asztalok, a burkolatba süllyesztett vízarchitktúra kialakításánál finom felületű látszóbetont alkalmaztunk. Betonból készültek az épület kiszolgáló egységei, a sportpálya támfala, a lelátó, a lejtős járda, a lépcsők, a pergolarendszer alatti kiemelt növénykazetták fala, valamint a kutyafuttató körüli kerítéslábazat is.
A parkon belül a fő sétányokra kőburkolat került, a melléksétányok elastopave (műgyantával stabilizált gyöngykavics – vízáteresztő burkolat) burkolatot kaptak. A parkon kívül a járófelületeken térkő burkolatot, míg a meglévő fák favermekén elastopave burkolatot alkalmaztunk. A játszótér és a sportpálya felülete helyszínen öntött gumiburkolattal kialakított, az adott játszószer esési magasságának megfelelő vastagságban.
 
A parki növényzet tekintetében a reprezentatív részekre intenzív évelő kiültetést terveztünk, néhol alacsony cserjékkel és egynyári virágággyal tarkítva. A gyepes felületekre gyepszőnyeg került. A kutyafuttatót formára nyírt gyertyán fasor és alacsony cserjesáv választja el a pihenőparktól. A teljes park területén a meglévő, értékes faállományt megőriztük, összesen 16db fa került kivágásra, és 42 db új fát ültettünk. A pihenő részen kivágott ezüst juhar helyére egy platánfát telepítettünk.[1]
Terv volt a pergolarendszer növénnyel történő befuttatása, melyhez a kivitelező el is ültette a kiírt növényeket. Reméljük a jövőben futónövények megerednek, és még barátságosabbá, zöldebbé varázsolják az épített rendszert.
Az egész park és promenád területén is automata öntözőrendszer épült, mely biztosítja a növények megfelelő vízellátását.
 
 
Összességében a park a kiviteli tervek szerint valósult meg, melyet a látványtervek és a megvalósult állapot képei is tükröznek. A kivitelezés során, a helyszínen hetente többször is egyeztettünk a kivitelezővel és a bonyolítóval. A felmerült váratlan problémákat sikerült közös megegyezéssel megoldani. Köszönjük a szakági tervezőknek, a bonyolítónak és az együttműködő kivitelező csapatnak is a közös munkát! 

[1] Az idős ezüst juharfa kivágása nagy sajtóvisszhangot kapott. A kivágást több szakvélemény előzte meg. A Levegő Munkacsoport és a Védegylet kérésére készült műszeres fakopp vizsgálat, valamint a Levegő Munkacsoport a soproni egyetem erdőmérnöki karának véleményét is kikérte. A vizsgálatok alapján, a sudáron 6 méter magasságban lévő tapló termőtest alatt a fa biztonsági tényezője vészesen csökkent, és a tapló feletti rész statikailag teljesen bizonytalanná vált. Mivel a szakvélemények – szerint a kidőlést sem ágkönnyítéssel, sem támasszal nem lehetett volna ellensúlyozni – a fa kivágását javasolták, ezért a megrendelő és a tervezők is a kivágás mellett döntöttek.

 

Szerzők: 
terület nagysága: 11822m2 (Hrsz.: 24897/2, 24956/2, 24989/2, 25007 és 24957, 24987, 24988)
tervezés ideje: 2012. aug. – 2013 tavasz
kivitelezés: 2013. ősz – 2014. márc.
A park övezeti besorolását tekintve fásított köztér.
A tervezési terület Duna – parti helyzete miatt világörökségi helyszín, régészeti érdekű- és műemléki jelentőségű terület.
 
látványterveket készítette: Kuti Zalán
fényképeket készítette: Fischer Márta, Lukács Bettina
 
 
Megrendelő: Belváros-Lipótváros Budapest Főváros V. Kerület Önkormányzata
Bonyolító: Belváros – Lipótváros Vagyonkezelő Zrt. (Bánfalvi Ferenc, Nagy Mónika)
 
Tervezők
generál tervező: S-TÉR Kft.
felelős tájépítész tervező: Sándor Tamás
tájépítész tervezők: Fischer Márta, Kaposi Nóra, Kovács Györgyi, Lénárt Eszter, Pottyondy Flóra
építész tervező: D.O.P. Studio Építész Iroda: Ivány Inke, Oliver Sales

Társtervezők:
elektromos tervezés: HungaroProject Mérnökiroda Kft. Rajkai Ferenc, Robákné Nagy Bea
úttervezés, forgalomtechnika: ViaFutura Kft. Bálint József
vízgépészet és öntözőrendszer tervezés:
Ganz-Hydro Kft. Szűcs Sándor, Mühl Tamás,  Zöllei András
parki közműtervezés: HidroPont Mérnökiroda Kft. Szabó Ildikó
épületgépészet, -energetika, -közműtervezés: H.E.T. Tervezőiroda Hucker Csaba
statika: STATIKUM s.r.o. Szabó Zoltán
látszóbeton technológus: VPI Építész Kft. Varga Péter István
grafikus: Fábry Kata 
akadálymentes szakmérnök: Babits Bernadett
olimpiai ötkarika tervezése: Mihály Gábor
geodéta: Vajda Szabolcs
 
Kivitelezők
generálkivitelező: PENTA Kft.: Juhász László, Horváth István és csapata
szerkezetépítés: TOTOK és Fiai Kft.
vasbeton, látszóbeton-szerkezet ép. II.: CLC Kft.
előre gyártott látszóbeton elemek és bútorok: ORNAMENTIKA Kft.
látszóbeton technológus: Szabvány és Minőség Mérnökiroda
homokfúvás: Antiqua - Szabó Kornél
építészet és szakipar: Profiszerkezet Kft.  
rögzítéstechnika: Würth Kft.
fa és bádogos munkák: Hámos Kft.              
lakatos munkák: Kisgömb Kft.                      
térburkolás: Mohagép kft, Cserhalom Bt.
kőgyártás: Erdős-Gránit Kft.
beton térkőburkolat: Semmelrock Kft.
gumi- és elastopave burkolatok: Színrelép Kft., Road2u Építőipari Szolgáltató Kft.
vízarchitektúra, öntözőrendszer építése: GanzHydro Kft.
vízkiépítés: AZ kincs Kft.                          
vízszigetelés: Europass 90 Kft.                  
folyóka gyártó: Hauraton Kft.                
növénytelepítés: PannonPark Kft.
játszószerek építése: Tündérkert Kft.
térbútorok: mmcitié                                    
közvilágítás: Hofeka kft, Strom Mavil Kft.    
információs táblák: Dekor Kommandó
mahir oszlopok: MAHIR Kft.
geodézia, kitűzés: Cartoranje Kft.              
lebonyolítás: Fóthor Kft.