Budaörs - Csicsergő Óvóda

Kategória: 

A tervezés célja egy olyan óvodakert kialakítása volt, ahol a gyermekek minél inkább megismerkedhetnek környezetükkel.

A tervezés célja egy olyan óvodakert kialakítása volt, ahol a gyermekek minél inkább megismerkedhetnek környezetükkel. A természettel való ismerkedést segíti elő a tankert, a komposztáló, a tűzrakóhely, a pancsoló, a természetes anyagok használata és a változatos növényborítottság. Az óvodakertet úgy alakítottuk ki, hogy kérdéseket provokáljon és lehetőségeket kínáljon, amelyekre a gyerekek a válaszokat saját kísérletező módjukon találják meg.

Az épület és az udvar kialakításánál elsődleges szempont volt, hogy az egyes csoportszobák a lehető legnagyobb mértékben nyitottak legyenek az udvar felé. Az emeleti csoportszobák a kertre nyílnak, az első szárnyhoz kapcsolódva pedig az első udvarban egy kültéri rendezvényteret alakítottunk ki, amelyhez egy rönkfákból készült lelátó is tartozik. A két szintet összekötő rézsűrendszer futkározásra, szánkózásra, gurulós játékokra ad lehetőséget.

A gyermekek érzékeinek fejlesztése érdekében több típusú anyag található a kertben. A burkolatok színes öntött gumiburkolatból, fából és térkőből készülnek; az esésvédő felületek homokból és kavicsból állnak. Jelentős arányt képvisel a cserjefelület, és nagy mennyiségű új fát telepítettünk. A tapintás, látás, hallás fejlesztésére szolgál az ingergazdag kertkialakítás és a fejlesztő játékok sokasága. A közös játékok helyszínéül szolgál majd az öntött gumiburkolattal burkolt sportpálya. A homokozókat színes árnyékoló textilekkel láttuk el. A játszóeszközök kialakításánál alapvető szempont volt, hogy a gyermekek ne csak kész termékeket, alakokat kapjanak, hanem olyan játékokat is használhassanak, amelyek a képzelőerejük által változatos célokra, különféle játékokra felhasználhatók. Az óvoda bejárati környezetében több játszószert is elhelyeztünk, hogy a szülő és a gyermek számára közös játszóélménnyel kezdődjön és érjen véget az óvodai tartózkodás. A külső játékoknak köszönhetően az óvoda és annak környezete még kisiskolás korú gyermekek számára is kellemes tartózkodási hellyé válik.

 

Szerzők: 

Grabner Balázs, Terhes Dénes

Munka helye: 
Budaörs, Hársfa utca
Terv: 
Budaörs - Csicsergő Óvoda Hársfa utcai tagóvodája