Beszámoló: Landezine Live 2017 Ljubljana

Kategória: 

A Landezine szakmai online magazin régi követőjeként határoztuk el heten, tájépítész kollégák-barátok, hogy ellátogatunk a Landezine Live konferenciára, Ljubljanába. Az alábbi cikkben a konferencián szerzett tapasztalatokról olvashatnak.

Ljubljana Landezine Live 2017. január 20.

Beszámoló szakmai konferenciáról

 

A Landezine szakmai online magazin régi követőjeként határoztuk el heten, tájépítész kollégák-barátok, hogy ellátogatunk a Landezine Live konferenciára, Ljubljanába. Az 1 napos konferenciát Ljubljana régi elektromos áram erőművében, az Elektro Ljubljana Slomskova-ban rendeztek, ami ma kulturális központként működik.

A felkészülés jegyében utána olvastunk az előadók munkásságának, amit odafele úton összefoglaltunk egymásnak. Így könnyebben fel tudtuk venni a fonalat a perezentációk során. A városba megérkezve, szállásunk elfoglalása után, igyekeztünk is a helyszínre érni.

Az első előadást a Landezine International Landscape Award 2016 (LILA) közönségdíj nyertese, a holland Felixx tervezőiroda vezetője, Michiel Van Driessche tartotta. Érdekes volt bepillantást nyerni egy hozzánk hasonlóan fiatal, 3 éve alakult iroda munkáiba, melyek gyakan több országon átívelő együttműködések során alakultak. Michiel több projektet is bemutatott, beszélt a Jaanila Sportparkról Szentpétervárott; az Asylum Seekers Center-ről (menekült státuszt igénylők központja) Ter Apel-ben (Hollandia); a Metropolitan River Park-ról Amsterdamban; Dharavi (Mumbai, India) megújításáról a szlömös városrész közterületeinek megújításával vezérelt fejlesztési elképzelésekről; valamint Vogabyggð (Izland, Reykjavík) fejlesztési tervéről a helyi szabályozási terv részeként, kiemelt területként. A fiatal iroda fő célkitűzései közé tartozik, hogy költséghatékonyan tudjanak olyan megoldásokat kínálni a megrendelőknek, amik valóban minőségi előrelépést jelentenek a közterület használatban, és a fenntarthatóság követelményeinek is megfelelnek.

A következő a LILA díj nyertes Martí Franch előadása volt, mely többünknek kiemelkedően izgalmas és inspiratív volt. A katalán iroda több olyan munkában is részt vett, amiben igen fontos volt a költséghatékony megoldás biztosítása, Martí az előadása során azonban bizonyította, hogy megfelelő hozzáállással, kreativitással, a környezetre való odafigyeléssel és reflektálással, a kevesebb néha több alapon, kiemelkedő, egészen mély gondolatiságú és őszinte tájépítészeti alkotásokat lehet létrehozni. Hosszasan beszélt az Ibériai félszigeten megvalósult Cap de Creus projektről, melynek során azt a megbízást kapták, hogy egy meglévő üdülőterületet bontsanak el, és a helyszínt a legköltséghatékonyabb módon rendezzék. Martí beszélt arról, hogy a helyszínen járva milyen inspiráló hatások érték, és hogy a helyreállítás fő mozgatórugója az volt, hogy megpróbálják újrateremteni a természeti környezetet, amihez elengedhetetlenül szükséges volt a helyi adottságok, a természeti táj viselkedésének, szezonális változásainak ismerete. A La Tancada Salt Fields (sólepárló az Ebro folyó deltájában) bemutatása is nagyon érdekes volt, itt egy meglévő sólepárlót kellett átalakítaniuk haltenyésztő teleppé, melyhez természetesen szükséges volt a halak viselkedésének, ívási szokásainak a megismerése, hogy megteremtsék a különböző halfajták együttélésének körülményeit. Mindez kis anyagi ráfordítással és beavatkozással valósult meg. Tanulságos volt látni és hallani, hogy Martí munkái során mennyiféle embert, ezáltal sokrétű tudást, tapasztalatot von be a megoldás megtalálásába. Dolgozik művészekkel, ökológusokkal, közgazdászokkal, egyes esetekben komolyan bevonva a városi fenntartó cégeket.

A katalán előadás után bemutatkozott a hazai szakma krémje, a szlovén fiatal tájépítészek által is nagyra tartott Ana Kučan. Ana amellett, hogy tanít a Ljubjanai Egyetemen, a Studio AKKA vezető tervezője. A szlovén gondolkozás, alkotási, tervezési módszer hasonlított talán a leginkább a Magyarországon tapasztalhatóra. A szakmai összedolgozás szűkebb körben, inkább csak építészek és tájépítészek között valósul meg. Pár egyetemi feladat bemutatásán kívül Ana Kučan az előadását Matej Blenkuš-sal, a Studio Abiro építészével közösen tartotta. Közös munkájukat, a planicai síugró központ, a Nordic Centre Planica tervezési folyamatát mutatták be, ahol Matej elmondása szerint először döbbent rá a tájépítészek tervezési módszereinek, gondolatmenetének fontosságára.

Rövid szünet után az Interdiszciplináris megközelítés a szabadtér tervezésben – kerekasztal beszélgetés következett, Robert Schäfer (a Topos alapítója, a Landezine új szerkesztője) moderálásával. Érdekes, bár sokszor nem meglepő párbeszéd bontakozott ki a tájépítészek és az egyedüli építész között a szakmai együttműködések fontosságáról, és arról a gyakorlatról, hogy a legjobb, ha már az alapötlet kitalálásában is részt vesznek a szakági tervezők, mert ez sokszor egyszerűsíti a munkamenetet, és meggátolja a felesleges, nem működőképes irányokba való tervezést.

A beszélgetés után újra rövid szünet következett, mely után a német Antje Stokman (Studio Urbane Landschaften) tartott előadást. Röviden bemutatta a Studio Urbane Landschaften munkáit, mely egy interdiszciplináris partneri együttműködés, elsősorban nagyobb táji léptékekben való tervezéshez, ezt követően lelkesen mesélt a Stuttgarti egyetemi munkáikról, ahol oktatóként dolgozik. Diákokkal közösen véghezvitt projekteket mutatott be, egy-egy kis méretű városi köztér felújításának ütemezését, ehhez kapcsolódva a helyi közösség fejlesztésére és összefogására irányuló erőfeszítéseket részletezte. Érdekessége az volt, hogy hogy nőtte ki magát egy sejtszerű fejlesztésből a projekt, amit a helyiek először értetlenül fogadtak, később aztán a közösség nagy része mellé állt, és az úttörő fejlesztést több saját ötlet követte. Antje munkásságában inspiratív volt a különböző léptékek (táji lépték és akár objektum szint) közötti váltogatás, és a fenntarthatóság gyakorlatának előtérbe helyezése.

A rendezvényt a norvég Jenny B. Osuldsen (Snohetta) előadása zárta, mely remek ellenpontot nyújtott a korábbi pár fős tervezőkkel vagy egyetemi oktatókkal szemben. A Snøhetta kontinenseken átívelő irodáiban olyan magas minőségű, és ezzel arányosan, nagy költségvetésű, kiemelt beruházások megtervezésében vett részt, mint az oslói Opera, a New-York-i Time Square, vagy a 9/11 Emlékmű és Múzeum körüli park és közösségi tér, az alexandriai Könyvtár és a nemrég publikált svédországi MAX IV laboratórium (Swedish Research Council and Lund University). Jenny más, kisebb léptékű projektekről is beszélt (pl. egy apartmanház a Tree-hotel területén), nem csak tájépítészeti, de építészeti tervezéseket is bemutatott. A nemzetközi cégben, Oslo-ban, New York-ban, San Franciscoban és Innsbruck-ban, világszerte több száz fős irodában nem csak tájépítészek és építészek, de objektum tervezők, designerek és meghívott művészek is dolgoznak. A tervezés hozzáállásában tetten érhető ez a transzdiszciplináris hozzáállás, a művészetre, tájra érzékeny építészeti tervezés gyakorlata, a közös gondolkozás és csapatmunkára való törekvés.

Az igen színvonalas szakmai délutánt, jó előadók jól felépített, izgalmas előadásait mindannyian hasznos kitekintésnek, inspirálónak éreztük. Azóta is többször szóba kerülnek az előadások, beszélgettünk a különböző hozzáállásokról, szakemberek sokszínűségéről, az egyes nemzetek jellegzetességének szakmai megnyilvánulásairól.

Utazásunk lezárásaképpen másnap Ljubljana gyönyörű belvárosi részén sétáltunk, és a várat látogattuk meg. Sajnos több időnk nem volt, de megállapítottuk, hogy megér még egy kirándulást, ami alatt jobban is elmélyülhetünk a helyi építészet (Jože Plečnik) és táj csodáiban.

 

Kaposi Nóra, Pottyondy Flóra, Liziczai Sándor, Lénárt Eszter, Göb Ági, Varga Tibor, Kiss Blanka

Fotó: Göb Ági

 

Az előadások elérhetők, meghallgathatók a Landezine oldalon.