Barabás villa

Kategória: 

A híres portréfestő, Barabás Miklós klasszicista villája (nyári lak) az egykori szőlőoldal földszintes villaépületeinek egyike volt. Az idők során a villa a hozzáépített bővítésekkel, illetve néhány melléképülettel gyarapodott, majd állaga pusztulásnak indult.

A híres portréfestő, Barabás Miklós klasszicista villája (nyári lak) az egykori szőlőoldal földszintes villaépületeinek egyike volt. Az idők során a villa a hozzáépített bővítésekkel, illetve néhány melléképülettel gyarapodott, majd állaga pusztulásnak indult. A kerület 2000-ben írt ki pályázatot a főépület közösségi célú rekonstrukciójára és környezetének felújítására. Basa Péter tervei szerint a műemlék főépület visszakapta régi fényét, míg környezete és melléképületei radikális átalakuláson mentek keresztül. Az új építmények jórészt a terepszint alá visszahúzódva a kerti elemek részévé válnak.

A villaépület és az utca közé eső előkert a klasszicista épülettel harmonizál. A klasszikus, egyszerű szerkezetű sétaút-rendszer középen a térformáló szökőkúttal elegáns felvezetése az épületegyüttesnek. A hátsó kertrész a terepviszonyoknak megfelelően egyre magasabb szinteken elhelyezkedő kerti egységekből áll. A kert könnyen áttekinthető a feltáró sétautak határozott vonalvezetése és a nagy összefüggő zöldfelületek miatt. A földbe süllyesztett rendezvényterem feletti szabályos téglalap alakú növénykazetták alkotta tetőkert jelent átmenetet az épületektől távolodva az organikusabb hátsó területek felé.

Azzal, hogy a Barabás-villa művészeti és kulturális rendezvények, állandó- és időszaki kiállítások színterévé vált, elfoglalta méltó helyét Budapest művészeti-kulturális életében.

Szerzők: 

generál tervező:  Basa Péter

szerzők:  Vastagh Gabi, Szloszjár György, Remeczki Rita

cégnév:  Garten Studio Kft.

Munka helye: 
1122 Budapest, Városmajor u. 44,
Terv: 
Barabás villa
Elkészült: 
2003