Balkon Aranya pályázat

Kategória: 
A Budapesti Corvinus Egyetem Tájépítészeti karán a Rerrich Béla Tájépítész Szakkollégium arra hívja fel Budapest lakosait, hogy kertészkedjenek otthon, „zöldítsék” környezetüket! Ezzel hozzájárulnak egy mentálisan és fizikálisan egészségesebb város létrehozásához, valamint értékes ajándékokat nyerhetnek!

„Mutasd a balkonod, megmondom ki vagy!”

Budapesten a legtöbb balkon kihasználatlan, csupaszok a homlokzatok és a párkányok. Csakis rajtunk áll, hogy ezeket bezöldítsük, virágosítsuk! Azért, hogy egy szebb és élhetőbb főváros lakosai legyünk, és azért is, hogy megteremtsük magunknak a természet közelségét.

Célunk, hogy ezzel a pályázattal, illetve tanácsokkal, ötletekkel mindenki számára könnyen hozzáférhetővé tegyük a kert örömét.

Hát, akkor kezdjünk is hozzá!

1. A pályázaton részt vehetnek:
Minden Budapesti lakos, akinek lehetősége van lakókörnyezetében, mások számára is látható helyen növényeket ültetni. Akár erkélyen, akár gangon, de ha csak egy ablakpárkányon is, jól mutat a zöld!

2. A pályázatra nevezni a következő kategóriákban lehet:

 • Erkély, balkon
 • Ablakpárkány
 • Körfolyosó, gang

3. A pályázat menete:

A pályázók fényképet készítenek a zöldíteni kívánt erkélyről, ablakpárkányról, gangról eredeti állapotában. Megálmodják, majd elkészítik a növénykiültetéseket. Az elkészült művet ismét lefényképezik.
A pályázati anyagokat található űrlapon tudják feltölteni.

Mindezek után, a zsűri bírálata alapján, kiosztásra kerülnek a díjak külön kategóriákban, illetve a facebook szavazatok szerinti kedvencek különdíjat kapnak. Valamint a beérkezett pályázatok közül egy véletlenszerűen kisorsolt pályamű is díjazásban részesül.

4. A pályázat díjazása:

Kategóriánként (ablakpárkány, körfolyosó, erkély) a szakmai zsűri pontozása alapján az első három helyezett díjazásban részesül.

A a pályázatok képei közül közönségszavazás alapján a legjobbnak választott különdíjat kap.

Ezen felül a beérkezett pályázatok közül véletlenszerűen kisorsolt pályamű is díjazásban részesül.

A nyereményeket a pályázati időszak során folyamatosan közöljük

5. A pályázati munkák elbírálása:

Egy a Szakkollégium által felkért szakértői zsűri pontozása alapján a pályázatok rangsorából kategóriánként az első három helyezett díjazásban részesül.
A szakmai zsűri tagjai:

 • Dr. Rimóczi Imre
  Egyetemi tanár
  Növénytani tanszék
 • Dr. Gerzson László
  Egyetemi docens
  Kert- és Szabadtér tervezési Tanszék
 • Dr. Szabó Krisztina
  Egyetemi adjunktus
  Kert- és Szabadtér tervezési Tanszék
 • Dr. Erős-Honti Zsolt
  Egyetemi adjunktus
  Növénytani tanszék

6. Az elbírálás szempontjai:

 • A növénykiültetések esztétikája, szépsége
 • Egyedi megoldások használata, kreativitás
 • A hely kihasználtsága, praktikumok
 • A növényesítés mértéke: mennyivel lett „zöldebb” az ablakunk, erkélyünk, körfolyosónk
 • Megfelelő fényképi bemutatás

7. A pályázat benyújtásának módja:

A   kitöltésével és a fényképek kitöltésével lehetséges a pályázatokat benyújtani.

A pályázatra beküldeni 4 db fényképet lehet. Egy kép a növénykompozíció megvalósítása előtti állapotot kell, hogy ábrázoljon, másik képen a kész állapotot egyben kell dokumentálni. A maradék két fotón, a tetszőleges részletek bemutatására van lehetőség.

8. A benyújtás határideje: 2014.09.10.

A közönség szavazás várható időtartama: 2014. 09. 15 - 10. 20.
A sorsolás a pályázat díjátadójának keretei közt lesz megtartva az Őszi Kertészeti Napokon, a Corvinus Egyetem Budai Campusán (egykori Kertészeti Egyetem).

A pályázók, a fotók beküldésével elfogadják, hogy a képeik közönségszavazás céljából a Facebook-os felületünkön megjelenjenek. A pályázók személyes adatait bizalmasan kezeljük, harmadik félnek nem adjuk ki. Kivételt képeznek ez alól a nyertes pályázatok, melyek a későbbiekben megjelentetés céljából felhasználhatók.