Az LA Hippocampus tábor a debreceni Nagyerdőben

Kategória: 

Az LA Hippocampus szervezésében 2014 nyarán lelkes „tájformáló” alkotócsoportok ismét interaktív szabadtéri kiállítótérré varázsolták Magyarország egy picinyke szegletét. Ez egy részlet a debreceni Nagyerdő revitalizációjának eseménysorozatából. Egy újabb sikeres év története tele új barátságokkal, lehetőségekkel, ötletekkel, munkákkal és egy-két váratlan fordulattal. A szervezők beszámolója

Land art és Flow-érzés Debrecenben

2013-ban alakult az LA Hippocampus folyamatosan megújuló csapata. A tábor szervezői, csoportvezetői, előadói és résztvevői között van építész, formatervező, kertész, képzőművész és tájépítész is. Ez a széles spektrum kultúrcsemege mindannyiunknak. Előadások, workshopok, brainstormingok. Tervezés és kivitelezés. Minden évben 8 nap, amikor a főszerep az alkotásé és a kreativitásé.

2013-2014-es alkotások – lA Hippocampus (fotók: BujnovszkyTamás és LA Hippocampus résztvevők)

A tavalyi évhez hasonlóan 2014-ben is egy összművészeti land art alkotótábor keretében csúcsosodott ki a szenvedélyünk. Új helyszín, új táj, új téma, új technikák, részben új emberek és a régi lelkesedés. Ez a jól bevált receptünk arra, hogy közelebb hozzuk egymáshoz a tájjal foglalkozó és a természet adta anyagokkal dolgozó szakmabelieket. A csoportok munkáját Dr. Almási Balázs (tájépítészmérnök), Buczkó Bence (formatervező), Dr. Dömötör Tamás (tájépítészmérnök), Dr. Ficzek Ferenc (képzőművész), Dr. Kabai Róbert (tájépítészmérnök) és Szurovecz Roland (kertészmérnök) koordinálta.

2014 made in Debrecen

„Óh, Debrecen, ki büszkén hordod
A művész-pártoló nevet,
Engedd, hogy néhány rövid sorban
Elzengjem én is érdemed!”
 
/Ady Endre: Óh, Debrecen/
 

Debreceni Nagyerdő land art pontjai – LA Hippocampus (készítette: Angyal Andrea)

A tábor első évében még mi kerestünk helyszínt, a második évben az talált ránk, mert egy óriás beruházásban kapott szerepet a tájművészet. 2014-ben múzsánk a debreceni Nagyerdő volt, aminek rekonstrukciójában vettünk részt. A teljes revitalizáció egy hosszabb periódust ölelt fel. E folyamat utolsó szakaszának részeként rendeztük meg a land art alkotótábort. A komplex fejlesztés elsősorban a Békás-tó és a színpad köré centralizálódott, ami egy sokkal kiépítettebb, feltártabb része a parkerdőnek. Azonban ugyanilyen jelentős az ezt körülvevő, természetközelibb állapotokat tükröző parkrész. Ezért is merült föl az igény a land art műfajra, hogy ez a terület se maradjon attrakciók nélkül, ugyanakkor drasztikus átalakításokat se kelljen eszközölni. A tábor alatt elkészült művek ezeket a rejtett helyeket gondolták tovább, így az erdei utak több csomópontja munkánk nyomán land art pontokká vált.

Flow

A 2014-es alkotások a FLOW (áramlás) témakörében születtek, melyet ki-ki a maga fizikai, vagy filozófiai módján értelmezett. A kiindulópontot a Széchenyi-díjas és a Magyar Érdemrend nagykeresztjével kitüntetett Csíkszentmihályi Mihály Flow című könyve adta, mely az egyén számára boldogságot okozó tevékenység közben megtapasztalt teljes elmélyülést, alkotás örömét tárgyalja. Az alkotás folyamán a koncentráció felerősödik, a külső tényezők háttérbe szorulnak, a munkafolyamat viszi, hajtja, „áramoltatja” az egyént az alkotómunkában a produktumig. Gyakorlása hosszútávon az önmegvalósításban és az élet minőségének javításában is segít. A háttértudás mélyítése érdekében a tábor résztvevői Dr. Pék Győző, a Debreceni Egyetem Pszichológiai Intézetének tanszékvezetője előadásában hallhattak részleteket a Flow pszichológiájáról.

Flow – LA Hippocampus (fotó: Kabai Róbert)

Természetesen az áramlás, mint komplex folyamat fizikai szinten is értelmezhető. Minden élőlény és fizikai elem működését jellemzi a bennük lévő részecskék állandó mozgásával, a lezajló folyamatok ciklikusságával. Legyen szó a víz hullámzásáról, vagy akár egy fa fejlődéséről és pusztulásáról. Míg az előbbi megközelítés a munka minőségét határozta meg, addig utóbbi a végső produktumra, az elkészült műalkotásokra gyakorolt jelentős hatást.

Tárlat a szabadban

A Békás-tó teljes területe 2014. augusztus 5-től látogatható. A megújult parkerdőben a tábor alatt elkészült alkotások azóta folyamatosan megtekinthetőek. Igaz, nem mindegyik. Ez elsősorban a land art sajátosságából ered, hiszen ebben a művészeti irányzatban bármely alkotó kifejezheti gondolatiságát egy maradandó monumentális, vagy akár egy kisebb, adott esetben ideiglenes művel. Utóbbiak a dokumentatív típusú alkotáshoz sorolhatóak, amik filmeken, fotókon „élnek” tovább. Ezért is tartjuk fontosnak kiállítások megrendezését az alkotótábor munkájáról, aminek egy újabb állomása a 2015. február 18-án megnyíló filmbemutatóval egybekötött fotókiállítás, amelyhez a FUGA Budapesti Építészeti Központ biztosítja a helyszínt. Akik aznap nem tudnak eljönni, azok se csüggedjenek, mert a tárlat március 10-ig látogatható. Reméljük ezzel a lehetőséggel is méltóképpen sikerül ezt a kevéssé ismert művészeti ágat tovább terjeszteni a köztudatban és megismertetni az érdeklődőkkel!

Az időtállóságot és az elkészült művek továbbélését persze a felhasználók viszonyulása is befolyásolja. Erre egy remek példa a Happy End című alkotás. A megannyi kis fahasábból összeforrasztott dinamikus felszín egy korábban korhadásnak indult öreg fa sebét fedi be, ezáltal megóvva a további károsodástól és új értelmezést adva a fafelületnek. Elkészülte óta birtokba vették a látogatók és egy önmagát generáló folyamat részeként elkezdték feliratokkal ellátni. Egy művész számára mindig szívmelengető látvány, ha alkotása további gondolatokat ébreszt.

Happy End című alkotás átadáskor és fél évvel később– LA Hippocampus (fotó: Bene Erika)

A land art művek egy másik jellegzetességéről, az anyaghasználatról is ejtenénk pár szót. Ezt főként a természetben megtalálható anyagok jellemezték, de fellelhetőek voltak az építkezésből hátra maradt hulladékok is. Hogy mennyi fakorong, hasáb, rönk, gally, deszka, tetőléc került felhasználásra, nehéz lenne megbecsülni, de végeredményül öt maradandó és számos időszakos, egyéni és csoportos alkotás készült el a kellemesen fárasztó, izmokat és kalapácsokat nem kímélő, testet és szellemet egyaránt megmozgató hét befejeztével, mert:

Ez az a hét, amikor a munka nyaralás.

Ez az a tábor, ahol élmény az alkotás.

Az LA Hippocampus a jövőben is segíteni kívánja a nyitott, kísérletező kedvű, különböző alkotói területről érkező művészek találkozását és a közös környezetalakító munkájukat. A csikóhalak akcióban maradnak!! És nem csak egy hétre…

Csatlakozz hozzánk!

LAND ART közösségünk facebook oldalát itt találjátok.

kiállításmegnyitó facebook linkjét és további információkat itt találtok.

 

FONTOS információ kamarai tagoknak: A kiállításmegnyitón való részvételért a kamarai tagok 0,5 kreditpontot igényelhetnek (500 Ft). MÉK 2015/49