Az egyensúly építészete - Hello Wood 2014 open call

Kategória: 

2014-ben, az előző évhez hasonlóan, a Hello Wood programját nem szakmák vagy szakterületek szerint csoportosítják hanem egy téma köré szervezik, amely idén az EGYENSÚLY. A részvételre az építész, tájépítész, designer és képzőművész hallgatók és csoportvezetők pályázatát egyaránt várják.

 

Olyan művek megakotása a cél, amelyek a bizonytalanság, a kételkedés és az építészetileg is jól értelmezhető aránytalanság fogalmaira reagálva képesek az egyensúly törékeny pillanatainak ábrázolására; bemutatják az egyensúly természetét, vagy látványosan és jól értelmezhetően ragadják meg annak egy-egy markáns aspekutusá

2014-ben ötödik alkalommal kerül megrendezésre a Hello Wood nyári alkotótábora, mely Európa legszínvonalasabb építészeti- és dizájntáborai közé tartozik: a tavalyi év során több mint 100 résztvevő érkezett 12 különböző országból. Az itt létrehozott alkotásoknak két közös jellemzője mindenképp van: hogy fából készülnek és, hogy a társadalmi szerepvállalás és a művészetek összefonódása nem hiányozhat belőlük.

Az idei Hello Wood táborban újabb 12 fainstalláció tervezésére és megvalósítására nyílik lehetőség, egy még színesebb, még színvonalasabb és még hosszabb fesztivál keretében.

A részvételre az építész, tájépítész, designer és képzőművész hallgatók és csoportvezetők pályázatát egyaránt várják.

AZ IDEI ALKOTÓTÁBOR TÉMÁJA AZ EGYENSÚLY

Az egyetemes és kollektív alapok, a vallási, erkölcsi vagy közösségi standardok felbomlásával a viszonyítási pontok egységessége, közös elfogadottsága szűnt meg. Ezzel együtt pedig a kiegyensúlyozottság, az arányosság és a stabilitás fogalmai is elgyengültek. Az évszázados, gyakran évezredes sarokpontok eltűnésével kezdetben kisebb fragmentumok, végül egyszemélyes univerzumok keletkeztek. Az ez után létre jött közösségek is ezen egyszemélyessé szűkült belső világok törékeny kapcsolatára és folyton változó rendszerére épülnek. A bizonytalanság, az aránytalanság, a kifeszítettség globális, társadalmi és egyéni léptékben egyaránt érzékelhető fogalmai mára tapinthatóvá váltak; jelenségekké, tendenciává alakultak... .

Hello Wood 2013 from mome line on Vimeo.

Az erodáló rendszerekkel szemben viszont ez idáig nem születtek valós jövőképet felvázoló alternatívák. Olyan művek megalkotását tűztük ki célul, amelyek a bizonytalanság, a kételkedés és az építészetileg is jól értelmezhető aránytalanság fogalmaira reagálva képesek az egyensúly törékeny pillanatának ábrázolására; bemutatják az egyensúly természetét, vagy látványosan és jól értelmezhetően ragadják meg annak egy-egy markáns aspektusát. Az egyensúly dinamikusan változó, lüktető s valójában csak pillanatokra létező jelensége az építészet, a design és a képzőművészet területén is jól értelmezhető, hiszen az egyensúlyra törekvés a kreatív és alkotó folyamatok minden elemében és pillanatában ott van. A folyamatos aránytalanságok szülik egy-egy pillanat, ha tetszik, a mű egyensúlyát.

A pályázat teljes kiírása illetve a részvételi feltételek jobb oldalt a csatolt dokumentumoknál tölthető le.

Hello wood 2013 from Tatiana Muñoz Melo on Vimeo.