AutoCAD 2016 újdonságok - 9. rész - Koordinációs modellek

Címkék: 

Az AutoCAD 2016 a 30 éves múlttal bíró AutoCAD termékcsalád legújabb tagja. A legújabb kiadás számos olyan fejlesztést tartalmaz, amely javítja a 2D rajzolási műveleteket, a 3D modellek renderelését.Sok mindenről kell beszélnünk, ezért cikksorozatban mutatjuk be az újításokat. Kilencedik rész - Koordinációs modellek

Az AutoCAD 2016 támogatja az Autodesk Navisworks fájlok csatolását, és ugyanazokat az eszközöket használja, mint amiket már megszokott az egyéb külső referenciafájlok esetében. A csatolást követően a Koordinációs modell környezetfüggő szalagján lévő eszközök megkönnyítik a rajzgeometria és a csatolt koordinációs modellek megkülönböztetését. A koordinációs modellek nem jelennek meg a 2D drótváz látványstílusban.
 
Navisworks-támogatás
 
Az AutoCAD 2016 támogatja az NWD vagy NWC fájlformátumú Autodesk  Navisworks -fájlok csatolását. Ezek az egyéb referenciafájlok csatolásához használt eszközökkel csatolhatók a rajzokhoz, többek között a Csatolás eszköz és az Xref-kezelő segítségével.
 
 
A Navisworks-fájlok az egyéb támogatott fájltípusok között szerepelnek.
 
 
A Navisworks-fájlok az új KMCSATOL parancs használatával is csatolhatók a rajzokhoz (-KMCSATOL a parancssori verzió esetében).
 
A Navisworks-fájlok csatolásához használt eszköztől függetlenül megjelenik a Koordinációs modell csatolása párbeszédpanel. Itt megadhatja a jellemző adatokat, például az útvonal típusát, a beillesztési pontot, a léptéket és az elforgatást, valamint a Navisworks-fájlokra jellemző megjelenítési beállításokat. Ha a rajz a koordinációs modell részét képezi, a csatoláskor elrejtheti a modellnek ezt a részét. Ehhez győződjön meg róla, hogy a modellben az Aktuális rajz geometriájának megjelenítése beállítás nincs bejelölve. Így elkerülheti, hogy a modellben kétszer szerepeljen a rajz geometriája. Emellett automatikusan ráközelíthet a koordinációs modellre a rajzban.
 
A koordinációs modell környezetfüggő szalaglapján lévő vezérlők megkönnyítik a rajzgeometria és a csatolt koordinációs modellek megkülönböztetését. A Színek halványítása segítségével vezérelheti az összes csatolt koordinációs modellhez kevert fekete szín mennyiségét. Az Átlátszatlanság csökkentése segítségével vezérelheti az átlátszósággal megadott halványítás mennyiségét összes csatolt koordinációs modell esetében.
 
 
A bal oldali képen (alul) a szín- és átlátszatlansági halványítás 0 értékre van állítva, ami megnehezíti a rajzgeometria és a csatolt koordinációs modell megkülönböztetését. A jobb oldali képen mindkét vezérlő 50 értékre van állítva, így könnyen megkülönböztethető a rajz és a modell.
 
 
MEGJEGYZÉS: A koordinációs modellek csatolása nem támogatott 32 bites rendszereken. A koordinációs modellek csatolásához 64 bites rendszer szükséges, és a hardveres gyorsítást be kell kapcsolni.
 
 
Tekintsük át az AutoCAD 2016 Navisworks támogatási funkicóját az alábbi, magyar felirattal ellátott videóban.

 
Cikksorozatunkat folytatjuk, addig is próbálja ki az új AutoCAD 2016 szoftvert 30 napig, ingyen.
 
Forrás: autodeskforum.hu