AutoCAD 2016 újdonságok - 8. rész - Fejlődtek a pontfelhők képességei

Címkék: 

Az AutoCAD 2016 a 30 éves múlttal bíró AutoCAD termékcsalád legújabb tagja. A legújabb kiadás számos olyan fejlesztést tartalmaz, amely javítja a 2D rajzolási műveleteket, a 3D modellek renderelését.Sok mindenről kell beszélnünk, ezért cikksorozatban mutatjuk be az újításokat. Nyolcadik rész - Fejlődtek a pontfelhők képességei

 
Az AutoCAD 2016 jelentős fejlesztéseket kínál, amelyek egyszerűbbé és hatékonyabbá teszik a pontfelhők használatát.
 
Metszősíkok
 
A pontfelhők mostantól támogatják a metszősíkokat. Egy új Metszősík legördülő lista jelent meg a pontfelhők környezetfüggő szalaglapjához. Ennek segítségével a kiválasztott pontfelhőhöz tartozó metszet objektumokat hozhat létre különböző ortogonális irányokban, vagy pontok megadásával. A létrehozott metszet objektum kezdeti mérete és pozíciója a rajzon látható 3D objektumok terjedelmén alapul.
 
 
Metszetvonalak kiemelése
 
Az új Metszetvonalak kiemelése eszköz lehetővé teszi a metszetvonalak létrehozását olyan pontfelhők esetén, ahol be van kapcsolva az élő metszetkészítés. A metszet objektum környezetfüggő szalaglapjáról vagy helyi menüjéből, illetve a pontfelhő környezetfüggő szalaglapról érhető el. Miután kiválasztotta azt a pontfelhőt, amelyből metszetvonalakat kíván kiemelni, a megjelenő párbeszédpanelen megadhatja a metszetvonal-kiemelési beállításokat. Az Eredmény előnézete vezérlőt használva a metszetvonalak létrehozása előtt megtekintheti az eredményt, és ha szükséges, módosíthatja a beállításokat.
 
 
Miután megnyomja a Létrehozás gombot, az Állapotsoron megjelenik egy, a pontok feldolgozását mutató folyamatjelző. A feldolgozási idő az elemzett pontok számától függ.
 
 
A feldolgozás befejezésekor a program létrehozza a metszetgeometriát.
 
 
Átlátszóság vezérlő a pontfelhők esetében
 
A létrehozott geometria a pontfelhők pontjainak kijelölése vagy a követés során olykor nehezen látható, mert a pontok részben eltakarhatják a geometriát. A probléma megoldása érdekében a pontfelhők mostantól támogatják az átlátszóságot. Az átlátszóság a tulajdonságok palettában vagy a Pontfelhő szalaglapon állítható be, amikor egy pontfelhő ki van jelölve.
 
 
 
 
Az alábbi képeken a pontfelhő látható az átlátszóság alkalmazása előtt és után.
 
 
Dinamikus FKR
 
A pontfelhők mostantól támogatják a dinamikus FKR-eket. Ha egy csatolt pontfelhőfájl a Tulajdonságok palettában jelzett szegmentációs adatokat tartalmaz, akkor anélkül kezdhet rajzolni a pontfelhő felületére, hogy manuálisan módosítania kellene az FKR-t. Csak győződjön meg arról, hogy a Dinamikus FKR be van kapcsolva, és az összes pontfelhő-tárgyraszter ki van kapcsolva. Ezután mozgassa a mutatót a pontfelhő egyik felülete fölé a rajzolás megkezdéséhez.
 
Pontfelhők tárgyraszterei
 
A Rajzbeállítások párbeszédpanel átrendezett 3D tárgyraszter lapja olyan további pontfelhő-tárgyraszterezési módokkal bővült, mint például a Metszéspont, az Él, a Sarok, az Élre merőleges és a Tengely.
 
 
A Metszéspont pontfelhő-tárgyraszter segítségével egy metszett pontfelhő két vonalának látszólagos metszéspontját jelölheti ki.
 
 
Az Él tárgyraszterrel két egymást metsző sík által meghatározott éleken, a Sarok tárgyraszterrel pedig három egymást metsző sík által meghatározott sarkokban jelölhet ki pontokat.
 
 
Az Élre merőleges tárgyraszter segítségével merőlegest rajzolhat a két egymást metsző sík által meghatározott élre.
 
 
A Tengely tárgyraszter segítségével egy hengeres alakzat tengelyén jelölhet ki pontot.
 
Pontfelhők vágási állapotai
 
A pontfelhők szalaglapján található Vágás panel új eszközöket tartalmaz, amelyek segítségével mentheti és visszaállíthatja az elnevezett vágási állapotokat. A vágási állapotok megőrzik a pontfelhő vágási határvonalát, továbbá a szkennelések és régiók láthatóságát, amint azok megjelennek a pontfelhőkezelőben. Az új PONTFELHŐKIVÁGÁLLAPOT paranccsal listát készíthet a vágási állapotokról, és törölheti azokat.
 
 
Pontfelhőkezelő
 
A Pontfelhőkezelő mostantól mindig megjeleníti a szkennelések és a régiók ki- és bekapcsoló gombjait. Ha a gomb megjelenítéséhez szükséges, a program rövidíti az elemek nevét, hiszen az elemleírás mindig megjeleníti a teljes nevet, ha a mutatót egy elem fölé mozgatja.
 
 
Tekintsük át az AutoCAD 2016 pontfelhő újdonságait az alábbi, magyar felirattal ellátott videóban.
 

 
 
Cikksorozatunkat folytatjuk, addig is próbálja ki az új AutoCAD 2016 szoftvert 30 napig, ingyen.
 
Forrás: autodeskforum.hu