AutoCAD 2016 újdonságok - 11. rész - Telepítés és konfiguráció

Címkék: 

Az AutoCAD 2016 a 30 éves múlttal bíró AutoCAD termékcsalád legújabb tagja. A legújabb kiadás számos olyan fejlesztést tartalmaz, amely javítja a 2D rajzolási műveleteket, a 3D modellek renderelését.Sok mindenről kell beszélnünk, ezért cikksorozatban mutatjuk be az újításokat. Tizenegyedik rész - Telepítés és konfiguráció

Továbbfejlesztett grafika
 
Az AutoCAD 2016-os kiadásában a vonalvastagságok (folytonos vonaltípusok esetén) és a görbék (körök, ívek, ellipszisek és elliptikus ívek) jobb minőségben jelennek meg. Ahhoz, hogy a fejlettebb megjelenés érvényesüljön, a grafikus hardvernek DirectX® 11-kompatibilisnek kell lennie, és be kell kapcsolni a hardvergyorsítást. A Grafikus teljesítmény párbeszédpanelen egy új vezérlő teszi lehetővé a továbbfejlesztett grafika előnyeinek kihasználását az arra alkalmas eszközökön. A Grafikus teljesítmény párbeszédpanel az állapotsori ikon segítségével érhető el.
 
 
Ha engedélyezi a lehetőséget, a 2D drótváz látványstílusban tökéletes, a nagyítás mértékétől függetlenül sima görbék jelennek meg.
 
 
Ha a kiváló minőségű geometria engedélyezett, a megjelenítés két új változó segítségével tovább finomítható. A LINEFADING változó bekapcsolásakor a geometria automatikusan halványodik a sűrű rajzokra történő nagyítás során. A LINEFADINGLEVEL változó lehetővé teszi a halványodás mértékének beállítását (1 és 3 érték között).
 
Többé nem szükséges manuális regenerálást végrehajtania, amikor nagyítást vagy a lehető legmesszebbre történő eltolást végez. Az AUTOREG rendszerváltozó automatikusan elvégzi a szükséges regenerálásokat.
 
Az új CURSORBADGE rendszerváltozó segítségével beállíthatja a mutató címkéinek megjelenítését. Ha rendszerváltozó értéke 2, a mutató címkéi megjelennek. Ha ez az érték 1, akkor nem jelennek meg.
 
 
Rendszerváltozók figyelése
 
Az új Rendszerváltozó-figyelő (RENDSZERVÁLTFIGYELŐ parancs) segítségével gyorsan elvégezheti a szabványainak nem megfelelő rendszerváltozók azonosítását és szerkesztését. A Rendszerváltozó-figyelő az olyan AutoCAD-rendszerváltozók előzetesen összeállított listáját tartalmazza, amelyeket gyakran véletlenül módosítanak. Az állapot oszlopban látható jelzés figyelmeztet arra, hogy melyik változók értéke tér el az alapértelmezett beállításoktól, és a táblázatban megjelenik ezen változók kívánt értéke, valamint aktuális értéke. A Kívánt oszlop értékeire kattintva szerkesztheti az adott értékeket, hogy azok megfeleljenek a szabványainak. Az Összes visszaállítása eszköz használatával az összes változó aktuális értékét gyorsan visszaállíthatja a kívánt értékekre.
 
 
A lista szerkesztésével könnyedén adhat hozzá és távolíthat el különböző változókat.
 
 
A Rendszerváltozó-figyelő (SYSMON rendszerváltozó) vezérlői lehetővé teszik az értesítések megjelenítését, ha egy rendszerváltozó értékét a kívánt beállításhoz képest módosították. Ha az Értesítés a megadott rendszerváltozók változásáról vezérlő ki van kapcsolva, a program nem küld értesítést. Ha a vezérlő be van kapcsolva, az értesítés a parancssori felületen és az állapotsori ikonon jelenik meg. Ha az Értesítő buborékok engedélyezése lehetőség is be van kapcsolva, az értesítés az állapotsori ikonhoz kapcsolódó buborékban jelenik meg.
 
 
Biztonság
 
Az AutoCAD 2016 programban a Beállítások párbeszédpanel Rendszerek lapján található Biztonsági vezérlők a korábbi Futtatható fájlok beállításai név helyett a Biztonsági beállítások nevet viselik. Az új Biztonsági beállítások párbeszédpanelen egy csúszka segítségével beállíthatja a biztonsági szintet, emellett futtatható fájlokat tartalmazó megbízható mappákat adhat hozzá és távolíthat el, valamint tallózhat azokban. További vezérlők segítségével adhatja meg, hogy a végrehajtható fájlokat a program az indítási, illetve a rajzmappákban is keresse-e vagy sem. Ezek a vezérlők az új LEGACYCODESEARCH rendszerváltozó segítségével is elérhetők. A CAD-rendszergazda vezérlőpanelen és a Hálózati telepítő varázslóban hasonló biztonsági vezérlők találhatók.
 
 
A Biztonsági beállítások párbeszédpanel a parancssori felületről is elérhető a BIZTONSÁGIBEÁLLÍTÁSOK parancs használatával. A korábban a Biztonsági beállítások párbeszédpanelen található digitális aláírási vezérlők mostantól az új DIGITÁLISALÁÍRÁS parancs segítségével érhetők el.
 
Az AutoCAD figyelmeztetést küld, ha az alkalmazások (beleértve az Exchange alkalmazásokat) betöltése a programadatokból vagy a felhasználói adatokból történik. A program nem küld figyelmeztetést, ha a programfájlok mappáiba aláírással nem rendelkező alkalmazásokat telepít.
 
 
Tekintsük át az AutoCAD 2016 Telepítés és konfiguráció részének fejlesztéseit az alábbi, magyar felirattal ellátott videóban.
 

 
 
Cikksorozatunknak ezennel vége. Az AutoCAD 2016 egy újabb kiváló kiadás, amelynek jelentős fejlesztései biztosan vonzóak lesznek. Ha a szolgáltatások önmagukban nem eléggé meggyőzőek, még akkor is érdemes beszereznie az AutoCAD 2016 szoftvert, hiszen ez a program utolsó dobozos verziója, mely állandó licenccel vásárolható meg.