AngyalZÖLD - zöldhálózati stratégia

Az AngyalZÖLD a főváros XIII. kerületének (más néven Angyalföldnek) zöldhálózat fejlesztési és fenntartási stratégiája. A stratégia kidolgozásának a célja az volt, hogy segítse a kerületi tulajdonban lévő zöldfelületek és gyalogos közterületek fenntartásáért felelős XIII. Kerületi Környezetgazdálkodási Közhasznú Nonprofit Kft-t a fejlesztési és fenntartási feladatainak koncepciózus kialakításában.

Az AngyalZÖLD a főváros XIII. kerületének (más néven Angyalföldnek) zöldhálózat fejlesztési és fenntartási stratégiája. A stratégia kidolgozásának a célja az volt, hogy segítse a kerületi tulajdonban lévő zöldfelületek és gyalogos közterületek fenntartásáért felelős XIII. Kerületi Környezetgazdálkodási Közhasznú Nonprofit Kft-t a fejlesztési és fenntartási feladatainak koncepciózus kialakításában. A Stratégiát az önkormányzat közgyűlése 2008 júniusában határozattal elfogadta, és tartalma a későbbiekben beépült a kerület Integrált Városfejlesztési Stratégiájába.

A Stratégia elsődleges célja, hogy a kerület közterületeit és korlátozottan közhasználatú területeit, jól összekapcsolt, színvonalasan fenntartott és fenntartható módon tervezett hálózattá integrálja. A hálózat elemei tartalmazzák a városi zöldhálózat foltszerű és vonala elemeit. A Stratégia célja, hogy növelje ezeknek az elemeknek a számát illetve minőségét. Másik alapvető célja a Stratégiának, hogy javítsa a kerületi önkormányzat és a lakosság közötti kommunikációt. Segítse az itt élők bevonását a döntéshozatalba, a zöldfelületek kialakításának és fenntartásának folyamatába.

A XIII. kerületi önkormányzat az első önkormányzat Budapesten (és tudomásunk szerint Magyarországon), mely Zöldhálózati Stratégiát fogadott el. Az ebben megfogalmazott  jövőkép eléréséhez a stratégi által megfogalmazott programokon keresztül vezet az út.

Szerzők: 
megbízó: XIII. Kerületi Környeztgazdálkodási KNKft.
cégnév:  Zöldfa Stúdió Kft.
szerzők: Gábor Péter, Helembai Mihály, Fehérvári Eszter, Hegedüs Anikó, Szives Imre
Munka helye: 
Budapest XIII.
Terv: 
2008-2010
Csatolmány: