Adjunk funkciót az üres parkoknak! Tervezzünk olyan parkokat, amilyenek még nem voltak Magyarországon, pedig igenis szükség lenne rájuk!

Kategória: 
A világon szinte mindenhol nő az időskorúak aránya, és sajnos szinte nincs olyan idős ember, aki ne küzdene egy vagy több egészségügyi problémával. A meghosszabbodott élettartam mellett az egyén és társadalom szempontjából is fontos, hogy a nyugdíjas évek egészségben teljenek el, megőrizve a fizikai erőnlétet, szellemi frissességet.
 
A világon szinte mindenhol nő az időskorúak aránya, és sajnos szinte nincs olyan idős ember, aki ne küzdene egy vagy több egészségügyi problémával. A meghosszabbodott élettartam mellett az egyén és társadalom szempontjából is fontos, hogy a nyugdíjas évek egészségben teljenek el, megőrizve a fizikai erőnlétet, szellemi frissességet.
 
Külföldön egyre inkább a megelőzésre helyezik a hangsúlyt, hiszen ez jelentősen olcsóbb, mint a gyógyszerek, műtétek, utókezelések. A megelőzésben kiemelkedő szerepe van a testmozgásnak, amely bár minden életkorban hozzátartozik az életünkhöz, különösen fontos idősebb korban, amikor egyre nagyobb arányban fordulnak elő krónikus betegségek, csökken az állóképesség, a mozgások kiterjedése pedig beszűkül. Az öregség márpedig nem egyenlő a betegséggel. Számos tanulmány igazolja (Taipei Orvostudományi Egyetem, Harvard Orvostudományi Egyetem által végzett kutatások) hogy azoknál, akik rendszeresen mozognak, jóval később alakulnak ki szív- és érrendszeri betegségek, kisebb arányban szorulnak szívműtétre, jobb a funkcionális egyensúlyérzékük, magasabb a csontsűrűségük, megfelelő az emésztőrendszerük működése. A fizikai aktivitás javítja továbbá a koncentrációs képességet, a konfliktuskezelést, csökkenti a depresszió, illetve a szellemi leépülés bármely formájának esélyét.
 
              
 
Az idős emberek egyre nehezebben birkóznak meg bizonyos mozdulatokkal, derékfájdalommal, hátfájással, ízületi bántalmakkal küszködnek, melyek megkeserítik napjaikat. Legfontosabb tehát az izmok, ízületek, csontok karbantartása, hogy enyhítsük a fájdalmakat, és elkerüljük a rosszabbodást. Olyan mozgásformát kell választani, melyekkel e testrészek állapotán javíthatunk.
 
Külföldön, különösen a Távol-Keleten, Japánban, Kínában, Dél-Koreában, és tőlünk nyugatabbra, Németországban, Angliában, Finnországban és Spanyolországban már számos időseknek készült kültéri fitness teret adtak át, amelynek eszközei kifejezetten a kritikus izmok, ízületcsoportok, a csípő, derék, váll, hát megfelelő mozgatását teszik lehetővé. Nagy előnye még ezeknek a parkoknak, hogy lehetőséget nyújtanak a társas életre, a hasonló korúak közti kapcsolatépítésre, ráadásul mindezt ingyen.
 
Magyarországon is elkezdődött ez a folyamat, az ország több pontján is találhatunk nyugdíjasok számára kialakított játszóteret, az igazság azonban az, hogy az itt kihelyezett eszközök vagy kültéri fitness gépek, melyek az erejük teljében lévő felnőtteknek valók, avagy nem mutatnak túl a pingpongasztalon, lengőtekén, amelyek természetesen kellemes kikapcsolódást biztosítanak, de a specifikus mozgástól meglehetősen távol állnak.
 
                         
 
Forgalmoban vannak már olyan eszközök is, amelyek gyógytornászok közreműködésével, kifejezetten idősek számára készültek, prevenciós és rehabilitációs céllal egyaránt használhatóak. Találhatunk köztük rámpát, lépcsőt, a bokát, derekat, hátat, vállat megmozgató eszközöket, amelyeket akár kerekesszékkel élők is használhatnak. Több eszköz párosan is használható, ezáltal is segítve a kapcsolatteremtést, a sok esetben egyedülálló, magányos nyugdíjasok közösségbe illeszkedését.
 
Ezen eszközök természetesen kiválóan alkalmasak szabadtéri parkok mellett strandokra, gyógyfürdők, wellness központok, hotelek, kempingek, nyugdíjas otthonok, lakóparkok, kórházak, magánklinikák udvarára is, ezzel is biztosítva a sokszínű, hasznos, élményekkel teli időtöltés lehetőségét.
 
Szerzők: 
Galbáts Angelika
kereskedelmi vezető
 
Winkler Veronika
projekt menedzser
 
 
Salamon és Hamar K-Tech Kft.
1084 Budapest, Fecske u. 9.
Tel.: 06-20-586-4060
Fax: (1) 210-1505
E-mail: a.galbatsatktechkft.hu
Web: http://www.ktechkft.hu