A pázsit tavaszi tápanyag ellátása

Kategória: 

A szabályozott tápanyag leadású műtrágyák folyamatosan feltáródó tápanyagforrása mentesíti a gyepet a lökésszerű fejlődéstől és ez által minőségileg jobb pázsitot tudunk fenntartani, mintha hagyományos műtrágyákat nagyobb gyakorisággal használnánk. Meg kell jegyezni azt is, hogy a tápanyag veszteség és az estleges környezet szennyezés lehetősége is csökken, mivel az eső és öntözővíz kimosó hatása ebben az esetben nem érvényesülhet.

A pázsitalkotó füvekben (angolperje, vörös csenkesz, réti perje, nádképű csenkesz, stb), legyenek díszkertben, közparkban vagy sportpályán, egyaránt ugyanazok az élettani folyamatok zajlanak le ősztől őszig. Ez az év folyamán úgy jelenik meg a gyepfenntartásban, hogy tavasszal jobban nő a fű, a nyáron gyengül vagy leáll a növekedési erély és ősszel ismét felerősödik.

Milyen élettani folyamatok zajlanak eközben és hogyan kezeljük őket, a fenntartási, tápanyag ellátási módszerekkel?

A tavaszi fűnövekedési erélyt a generatív fenofázis, vagyis a magtermő hajtások kifejlődése okozza. A kialakulásához őszi rövidnappalos és téli hideghatást, vagyis vernalizációt igényel a fű. Azok a fiatal hajtások kapják meg a vernalizációs kezelést, amelyek az őszi időszakban a fagyokig fejlődésnek indultak. Ezért kezdődik a fű fejlődése szeptember elején. A következő évben a fű a pázsitban természetesen nem tud virágot hozni és magot érlelni a gyakori nyírás miatt, de a fokozott élettani alapú növekedés, valamint a gyep sűrűsödése, folyamatos tápanyag ellátást és fokozott, szakszerű nyírást igénnyel. Nyáron megszűnik a vernalizációs hatás és ennek hiányában nem képez több magszárat a fű csak meddő hajtásokat és levelet hoz, aminek a nyírása besűríti a pázsitot.

Tavasszal fontos a tápanyag ellátás időzítése, különösen a fő tápelemek, a nitrogén (N), foszfor (P), kálium (K) arányának beállítását kell szakszerűen alkalmazni. Az alkalmazott makro tápanyagok arányát a pázsitgyep tavaszi állapota és az őszi felkészítés alapvetően meghatározza, amit a gyakorlatban alig vesznek figyelembe.

A hagyományos műtrágyákkal nehéz beállítania a „testreszabott” helyes NPK arányt, mert a szabad hatóanyagok hasznosulását sok ökológiai tényező tudja hátrányosan befolyásolni.

A „kontrolkezelésben, az ugyan olyan dózisú, hagyományos műtrágya” lökésszerű gyors hatása nagy levél veszteséget okoz nyírásonként a nitrogén bőség miatt, ezért a hirtelen csökkenő tápanyag szint sekélyebb gyökér mélységet eredményez, mivel a fű elsősorban az asszimilációhoz szükséges levelét igyekszik pótolni. FOTO: dr. Szemán László

A burkolt, szabályozott tápanyag szolgáltató műtrágyatermékek hosszú távon is képesek a meghatározott, élettanilag helyes arányt folyamatosan biztosítania füveknek.

A tavasszal legyengült, levélhiányos, levél betegségektől szenvedő, erősen igénybe vett gyepet fel kell erősíteni. Ilyenkor fontos a levél pótlás elősegítése a meglévő gyep állománynál és a talaj fedés fokozása felülvetéssel. Amikor a levélzet és a gyökérzet erősítése egyaránt fontos szempont, akkor a foszforban és nitrogénben gazdag komplex műtrágyákat helyezzük előtérbe. A folyamatos és nem lökésszerű tápanyag ellátást a burkolt, szabályozott tápanyagleadású Sportsmaster CRF 23-23-5, 2-3  hónapos, vagy a lassított feltáródású Sierraform GT 18-22-5, 6-8 hetes hatástartamú műtrágyák valamelyikével biztosíthatjuk.

Az egészséges gyep levélzete erős gyökeresedést eredményez a gyökérerősítő foszforban gazdag, „Sierraform GT 18-22-5 NPK” műtrágyakezelés (2012.04.05) hatására. FOTO: dr. Szemán László

Előnyük, hogy a magas foszfor tartalom hozzájárul a gyökércsúcsok növekedésének indukálásához, a gyorsabb, erőteljesebb gyökeresedéshez, szabályozott tápanyag feltáródás hatására folyamatosan optimális szinten van a tápelemek elérhetősége, ami megint csak a jobb begyökeresedésnek kedvez. A nitrogén tápanyag a felelős a fűfélék hajtásának és levélzetének fejlődéséért, meghatározza a fű esztétikai zöld szín mélységét, hiányát a fű fokozatos kisárgulással jelzi, ami egyúttal mutatja a talaj nitrogénszolgáltató képesség csökkenését is.

Erősen igénybevett sportgyep tavaszi állapot, ritkulás és borítatlan terület látható. Felülvetésre és gyökérerősítő (tápanyag ellátásra van szükség). FOTO: dr. Szemán László
A korábban bemutatott (Telki, MLSZ centerpálya) gyep minőségi állapotváltozása a lassított feltáródású, Sierraform GT 18-22-5 NPK,  6-8 hetes hatástartamú műtrágya, 2012 04.05.-én végzett kezelés hatására. A szakszerű felülvetés és a gyep állapotához illesztett tápanyag ellátás szembetűnő tömöttség minőséget javító hatása a gyors tavaszi növekedési erélyű sportgyepen. FOTO: dr. Szemán László

A tavaszi időszakban már erős, jó minőségű pázsitgyepen változik az igény, mert a nitrogén túlsúlyos műtrágyákkal kezdünk. Ilyenkor fontos szakmai szempont, hogy a nyírás közben levágott hajtások pótlási növekedéshez adjunk elegendő nitrogént, mert ezzel elősegítjük a besűrűsödést. A szabályozott tápanyag leadású műtrágyák folyamatosan feltáródó tápanyagforrása mentesíti a gyepet a lökésszerű fejlődéstől és ez által minőségileg jobb pázsitot tudunk fenntartani, mintha hagyományos műtrágyákat nagyobb gyakorisággal használnánk. Meg kell jegyezni azt is, hogy a tápanyag veszteség és az estleges környezet szennyezés lehetősége is csökken, mivel az eső és öntözővíz kimosó hatása ebben az esetben nem érvényesülhet. A magas nitrogén hatóanyag tartalmú tartós műtrágya (Sportsmaster CRF 26-5-11, 2-3 hónapos. ötvözi a gyorsan, könnyen  felvehető nitrogént, a tartós hatású, folyamatos, optimálisan tápanyagszintű táplálással.

2012 szeptemberében, Sierrablen Plus NPK 20:20:08, 2-3 hónap hatástartamú műtrágyával telepített gyepszőnyeg 18 centimétert meghaladó átlagos begyökerezési mélysége 2013. 03.06.-ai mintavételnél futballpályán. FOTO: dr. Szemán László

A hosszú hatású, teljes vegetációs időre adott szabályozott műtrágyák a kerti pázsitokon egyszeri vagy kétszeri kiszórás után is kiváló eredményt adnak, míg az intenzívebb sportgyepeken a rövidebb hatástartamú műtrágyákkal tudunk a gyepalkotók élettani folyamataiba hatékonyabban beavatkozni, hogy a számunkra elvárt gyepminőséget folyamatosan biztosítani tudjuk.

Oldalkép: Steven James Collins Photography

Everris International B.V. Magyarországi Kereskedelmi Képviselete

   www.everris.hu

Szerzők: 
Dr. Szemán László
egyetemi docens
 
Szent István Egyetem, Gödöllő
Mezőgazdaság- és Környezettudományi Kar
Növénytermesztési Intézet