12 kattintás

Címkék: 

12 dolog, amit az egér nyomógombjaival csinálhatunk az AutoCAD-ben

 
Az egér baloldali billentyűjére kattintva az AutoCAD-ben rajzelemeket választhatunk ki. Triviális, mindenki tudja. De vajon ezen kívül mi mindent csinálhatunk még az egérrel?
Az alábbi rövid cikkben összegyűjtöttük, hogy az egér nyomógombjaival mi mindent vagyunk képesek még csinálni. Mint az alábbi listából kiderül, nagyon sok mindent, és valószínű, hogy ennek még a felét sem tudjuk, vagy nem használjuk rendszeresen. Napi 5 perces gyakorlással egy hét alatt jelentősen felgyorsíthatjuk az AutoCAD-ben végzett munkát, ha ezeket a feladatokat az egérrel napi rutinná tesszük.
 
Középső egér nyomógomb (navigációs kerék):
 
1. Dupla kattintással az egér középső nyomógombjára a rajz teljes területére zoomolhatunk (Zoom Extents).
2. Az egér középső nyomógombját lenyomva tartja és az egeret mozgatva a rajzterületet bármely irányba vonszolhatjuk (Pan).
 
3. A Shift billentyűt lenyomva tartva az egér középső nyomógombjával egy 3D AutoCAD modellt forgathatunk a térben (illetve a 3D térben a nézőpontot dinamikusan változtathatjuk).
4. Ugyanakkor, ha először a Shift billentyűt nyomjuk le, és csak azt követően a középső egér gombot, akkor a gombbal csak vízszintesen vagy függőlegesen mozgathatjuk a rajzterületet (Ortho Pan).
 
5. A középső nyomógomb (avagy navigációs kerék) fel-le görgetésével kinagyíthatunk vagy lekicsinyíthetünk egy rajzterületet (Zoom). Az egér nyomógombjának egy kattanásnyi lépésköze a nagyítás/kicsinyítés egy lépésközének felel meg, amely lépésközt a “zoomfactor” AutoCAD rendszerváltozó átállításával változtathatunk meg.
 
Bal oldali egér nyomógomb:
 
6. Egyetlen bal oldali egérkattintással kiválaszthatunk egy rajzelemet.
7. A Shift billentyűt lenyomva tartva a bal oldali egérkattintással egy korábban kiválasztott rajzelemet eltávolíthatunk a kiválasztott rajzelemek közül.
 
8. Bal oldali dupla egérkattintással a rajzelemet szerkeszthetjük. (Amennyiben nem működik a dupla kattintásos szerkesztés, akkor valószínűleg a “pickfirst” AutoCAD rendszerváltozó 0-ra van állítva, az alapértelmezett 1 helyett.) A dupla kattintást testre szabhatjuk a CUI (Customize User Interface) segítségével.
 
9. Amennyiben több objektum kiválasztása után lenyomva tartjuk a bal oldali egér billentyűt, akkor ezzel a kiválasztott objektumokat elmozgathatjuk a rajzterületen (Drag).
 
Jobb oldali egér nyomógomb
 
10. A jobb oldali egérgombra kattintva a legutolsó parancsot ismételhetjük meg. (Ez a funkció akkor elérhető, ha az Options > User Preferences beállításnál a jobb egérgombot erre a parancsismétlésre állítjuk be.) Amennyiben az Enter vagy a Spacebar van erre beállítva, és ezt szoktuk meg, akkor hagyjuk ebben az állapotban.
 
11. Amennyiben egy parancs végrehajtása közben nyomjuk meg a jobb egérgombot, akkor azzal a parancsot megszakíthatjuk. Az előzőhöz hasonlóan, ez is a felhasználói preferenciák beállításától függ, és opcionálisan az Enter és a Spacebar is betöltheti ezt a feladatot.
 
12. Egy rajzobjektum kiválasztása után a jobb oldali egérgombra való kattintás elővarázsolja pop-up menüt a lehetséges szerkesztési opciókkal.
 
További, az Autodesk megoldásokkal kapcsolatos hírek, események, szakmai anyagok, esettanulmányok, tippek és trükkök valamint események és pályázatok bemutatása és ismertetése az Autodesk közösségi portálján, az autodeskforum.hu weboldalon.